Je was erbij > Overzicht

Veurne in Kinloss (Schotland) - 26/09/2004

De herdenking van de Wapenstilstand op 11 november wordt ieder jaar gevierd in België. Maar in Veurne heeft dit reeds jaren een speciaal tintje. Dit jaar zal het voor de achtste keer zijn dat een Britse delegatie aan deze activiteit deelneemt en bloemen neerlegt op de graven van hun collega's die gedood werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De militaire begraafplaats naast de brandweerkazerne in de Oude Vestingstraat herbergt de grafstenen van de meer dan 70 Coldstream Guards die sneuvelden tijdens de 'Battle of Furnes'; een strijd die eind mei 1940 gevoerd werd tussen de Britse en Duitse soldaten langs het kanaal Veurne - Nieuwpoort. Dankzij de inzet van deze helden konden de 300,000 Britse soldaten terug inschepen naar Engeland tijdens 'operatie Dynamo'. Ook ligt er de crew begraven van Flying Officer Vivian Rosewarne, de man die in Engeland gekend is van het beroemde 'An airman's letter to his mother'. Dit was een Wellington bommenwerper die neerstortte in de Proostdijkstraat te Veurne.

Reeds diverse jaren wordt er een delegatie afgevaardigd van het 42ste Squadron Royal Air Force, dat gekazerneerd is in Kinloss - The Highlands - Schotland.
Hierdoor heeft Veurne een bijzondere band gecreëerd met het Britse Koninkrijk. Ook ter gelegenheid van de Bevrijdingsfeesten van 12 september ll. was een volledige crew van deze Nimrod-basis afgevaardigd in de boetestad. Heel uitzonderlijk werd de standaard van het Squadron gepresenteerd op de plechtigheid. Het was de eerste maal in de geschiedenis van het Squadron dat deze vlag in het buitenland deelnam aan een activiteit. Uit dankbaarheid voor de goede ontvangst in Veurne, werd een delegatie van onze stad uitgenodigd naar het verre Kinloss om deel te nemen aan de herdenking van de 'Battle of Britain'.

De trip naar Schotland werd tenslotte gemaakt door enkele organisatoren van de herdenkingsplechtigheid, met name Siegfried Geryl en Francy Rys, respectievelijk voorzitter en secretaris van het bewonersplatform van De Nieuwstad-Canadawijk, Wim Hollevoet, voorzitter van het middenstandsplatform van dezelfde regio, José Clauw, korpschef van de lokale politiezone Spoorkin en hun respectievelijke echtgenotes. Het was dan ook de allereerste keer dat een buitenlandse afvaardiging deelnam aan de herdenking van de 'Slag om Engeland'. Speciaal voor hun Belgische gasten werd een toast uitgebracht op de Koning en de Koningin van België. Tevens had het blaasorkest voor deze gelegenheid speciaal het Belgisch Volkslied ingestudeerd. Een noemenswaardig initiatief dat alle eer verdient.

Info en foto's: José Clauw.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.