Je was erbij > Overzicht

El Fuerte wordt West-Vlaams Kampioen - 26/09/2004

'EL FUERTE', Koksijde
Zondag 26 september 2004
Provinciale wedstrijd VLAMO
OTEGEM

Zaterdagavond 18u.30 tot 20u.30 een laatste repetitie vóór Otegem, de spanning en discipline druipt eraf en wat voor de meeste daarna een leuk avondje uit moest worden, is voor het merendeel van ons een slapeloze nacht gebleken. Het opstaan na zo'n zaterdagavond stressen in bed en alles al vijftig keer vooraf in je hoofd voorbij zien flitsen bleek dan ook nog niet door iedereen verteerd te zijn, sommigen zien nu al lijkbleek van de zenuwen en het is 12u.30 zondagmorgen. We zijn verzameld aan ons 'materiaalkot' in Koksijde waar we de bus inladen met instrumenten om vervolgens rond kwart voor één Koksijde 'bussend' te verlaten, op weg naar onze tien minuten Hemel of Hel.

Was het puur toeval of een geslaagde psychologische zet van onze Jurrie (onze tamboer-majoor, lesgever, mentor, psycholoog, huiscomponist, enz.) maar als iedereen kapot gaat van de stress tien minuten na vertrek en iedereen elkaar reeds gek heeft gemaakt met alle mogelijke dingen die we zouden kunnen vergeten, waar we aan moeten denken, wat verkeerd kan gaan, … verschijnt daar plots die olijke Brit op het televisiescherm in de bus, Mr. Bean. De eerste domme mop is nog maar half doorgedrongen in mijn hersenpan of de ganse bus is aan het gieren van het lachen. Qua niveau misschien geen hoogstaande film maar om even de zenuwen te vergeten en te ontstressen een ten zeerste aan te raden film.

De tranen nog in de ogen komt El Fuerte rond kwart voor twee eindelijk het vriendelijke Otegem binnen. Na onze verkleedruimte direct ingepalmd te hebben (samen met een stukje van de plaatsen van de groep naast ons, want geef toe, veertig man (en vrouw) laten verkleden op nog geen 10m², is niet simpel) gaan we de zaal eens goed bekijken. Je ziet er alweer enkelen bleek worden, de zaal is veel te klein, ge kunt hier niet draaien, met 40 man (en vrouw) hier een show doen, kortom grote paniek. We besluiten echter dat we ons hieruit wel zullen redden en we kijken onze ogen uit naar de lieftallige twirl-meisjes (en jongens) vooraleer terug in een zenuwcrisis te belanden rond 15u.00 want dan moeten we ons gaan verkleden. Eens je uniform aan, voel je je ander mens, je gaat je anders gedragen, je gaat een geheel gaan vormen, ook mentaal, moeilijk uit te leggen op papier eigenlijk.

Na nog een korte oefening op het voetbalplein (blijkt dat we op het laatste moment dan toch een ander nummer spelen om op te komen wat weer voor wat extra zweetdruppels zorgt) zijn we er klaar voor en rond 16u.00 staan we aan de zijkant van de zaal buiten te wachten om aan te treden. Voor één keer is het redelijk stil. Drumband 'El Fuerte' een groep van in de zeventig jongeren waarvan er altijd in de veertig op uitstappen aanwezig zijn, staat hier drie jaar na zijn oprichten klaar om mee te doen aan het toernooi voor drumbands en tamboerkorpsen in eerste afdeling. En dan te bedenken dat we eigenlijk in derde wilden starten en daar al schrik voor hadden. Bleek Jurrie echter over teveel talent te beschikken (hij kan ook echt alles hé) want zijn composities, de twee nummers die we wilden te berde brengen bleken van een niveau eerste afdeling te zijn. Dus hier staan we dan, onze eerste competitie direct in eerste afdeling de moed tot op de bodem van onze botines gezonken.
Dan plots 'READY', we beginnen eraan, een klik in de hersenpan en de stress is weg, eens die stokken het vel voor het eerst beroeren, doe je wat je moet dan en graag doet, spelen.

Blijkbaar waren we de enige groep die Amerikaans counterde, en we moeten ook nogal een indruk nagelaten hebben op het publiek bij het binnenkomen, afgaande op de reacties op onze website (www.elfuerte.be). Dan was het puur routine, adrenaline en pure concentratie en discipline. Onze nummers (marching 'SENSU') en (stilstaand ' BONGORAMA') vielen blijkbaar in de smaak. Als in een roes hebben we ons ding gedaan. Een oorverdovend en wees gerust een enorm deugddoend applaus viel ons deel bij het verlaten van de zaal en eens terug in de buitenlucht veel een pak zorgen van ons af en toch… er wacht nog die uitslag we gokken tussen de 60 % en 70 %, hopen eigenlijk. Voor ons eerste toernooi, met zo'n jonge groep zou dit eigenlijk al een overwinning zijn.

Vlug die uniformen uit, destressen met een pintje of een cola, genieten van de andere groepen zoals onze vrienden van Kameleon (die trouwens schitterend presteerden), … Na Bavikhove's prachtprestatie vlug die uniformen weer aan en na wat wachten nemen we met onze collega's en twirl-groepen plaats in de zaal voor de uitslagen. Het bleek wel nogal lang om in de hitte in geef acht te staan. Toen we echter hoorden hoeveel procent wij kregen (maar liefst 82,5 %) speelde dit allemaal geen rol meer, sommigen kregen zelfs bijna de tranen in de ogen. Toen het echter ook begon te dagen dat we verdorie KAMPIOEN van WEST-VLAANDEREN waren geworden en naar nationale mochten viel alle last van ons af. Drie jaar hard labeur om iets op te bouwen en dan op die manier beloond worden. En als kers op de taart, Jurrie Delporte behaalde een persoonlijke score van 92,5 % en wordt daarmee de kampioen, de BESTE TAMBOER-MAJOOR van West-Vlaanderen. Het duurde erg lang voor we uit de droom waren ontwaakt.

Op de terugweg in de bus nog de cassette beluistert van het jurylid en de verslagen van de andere juryleden laten voorlezen. Kritiek om toch even te ontnuchteren en bij stil te staan, het werk is nooit gedaan. Maar toch, deze uitslag en de commentaren zijn toch zeer positief en hoopvol naar de toekomst. Het kindje El Fuerte is een echte knaap geworden en treed toe in de galerij der drumbands. We hebben onszelf bewezen en mogen ons nu ook officieel maar zeker ook mentaal een echte volwaardige drumband noemen. We zijn trots op onszelf en danken onze Jurrie, Sofie, het bestuur, de sponsors en de helpende ouders.

El Fuerte Koksijde
Bruno Vandicke
Bestuurslid

Info en foto's: Gemeente Koksijde.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.