Je was erbij > Overzicht

Massale publieke belangstelling voor opendeurdag brandweer Ieper - 18/09/2004

Dankzij het mooie weer en een doorgedreven promotiecampagne in alle lagere scholen van Ieper konden de Ieperse spuitgasten zondagavond tevreden de deuren sluiten. Gedurende de ganse dag kon het grote publiek kennis maken met de brandweer en de aanverwante partners binnen de hulpverlening. Op diverse plaatsen op en rond de brandweerkazerne stonden standen opgesteld.

De samenwerking tussen de politie, brandweer, dienst 100 en MUG werd in het kader van de open straat dag uitgebreid aan het publiek voorgesteld in een ongevalsimulatie. De toeschouwers werden door de spreker betrokken in het gebeuren. Ze werden aangesproken om aan de hand van de gekregen informatie en het ongeval die zich voor hun ogen afspeelde, de hulpdiensten te verwittigen. Hier en daar werden de acties van de aangesproken mensen bijgestuurd en werden er handige weetjes en tips gegeven door de sprekers van de diverse deelnemende hulpdiensten.Niet alleen brandweer, politie en dienst 100 waren aanwezig op de afspraak maar ook de mensen van het rode kruis, het vlaamse kruis, de civiele bescherming en jeugdbrandweer Ieper.

Op het oefenterrein van de brandweerkazerne werden door de jeugdbrandweer en de ploegen van de brandweer een aantal demonstraties gegeven. Zo toonde de jeugdbrandweer hun kunnen door een pomp op te stellen en een aantal aanvalsleidingen uit te rollen. De Ieperse brandweer toonde dan weer hoe ze te werk gaan bij een autobrand en een vloeistofbrand. Deze demonstraties zorgden voor wat spektakel.Naast de serieuze demonstraties was er ook plaats voor het amusement van de kinderen. Er werden door de Ieperse brandweerlui een 5-tal spelletjes uitgedacht. Zo konden de kinderen eens spuiten met een brandweerslang en het emmerpompje, eens meerijden met de brandweerwagen, zich uitleven op het springkasteel of aan de lijve ondervinden wat een brandweerman ervaart bij het binnengaan van een brandend gebouw vol rook, door zich een weg te banen in het labyrint. Wanneer de kinderen alle spelletjes tot een goed einde hadden gebracht, kregen ze een brandweerhelm mee als aandenken. Dit gedeelte van de opendeur kende een enorm succes dankzij de uitgebreide promotie die gevoerd werd een tweetal weken vooraf in de diverse lagere scholen. Tijdens deze weken bracht de brandweer een bezoek aan de verschillende klassen om daar wat meer uitleg te geven over de opendeurdag maar ook om te antwoorden op de vele vragen van de kinderen. In een interactief gesprek waarin de kinderen vaak meer aan het woord waren dan de brandweerlui, werden de diverse taken van de brandweer opgesomd en werden bepaalde zaken toegelicht. Zoals bijvoorbeeld het verschil tussen een wesp en een bij, waarom blussen met schuim en niet met water, waarom nooit geen water op een frietpot, enz.Verder lokte de uitgebreide verzameling van Sam Vandekerckhove, een fervent verzamelaar van brandweermateriaal voor de nodige nieuwsgierigen. De mensen van de bar, wijnbar en de barbecue zorgden dat de opgedaagde menigte niks tekort kwam van drank en eten.

De algemene indruk over de opendeurdag was zeer positief. Zowel brandweer, politie, rode kruis, vlaamse kruis, civiele bescherming en het publiek waren zeer tevreden. Het brandweerkorps van Ieper wil dan ook graag iedereen bedanken voor hun komst.En om af te sluiten met de woorden die wij zondag vaak mochten horen: Tot binnen 2 jaar voor een nieuwe opendeurdag!

Veel meer foto's kun je vinden op de website van de Brandweer Ieper: http://users.pandora.be/brandweerieper

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.