Je was erbij > Overzicht

De St.-Pieterswijk in De Panne lééft - 04-05/09/2004Tijdens het weekend van 4 en 5 september werd de volkse St.-Pieterswijk van De Panne gezegend met een stralend herfstzonnetje. Met dit noodzakelijk ingredient stevende het wijkfeest dan ook af op een zinderend succes. Een hart onder de riem voor de mensen van het bewonersplatform, die er maandenlang keihard mee bezig zijn geweest.

Fietsen en poëzie

Het begon allemaal zaterdagnamiddag. Een zestigtal bewoners waren afgezakt naar het kerkplein voor een fietstocht. Onder deskundige en veilige begeleiding trok de hele meute langs kronkelende veldwegen naar Hof ter Daele in Beauvoorde. Een verfrissing voor de groten en dolle pret voor de jeugd in de hooischuur.Zaterdagavond stonden opnieuw een zestigtal wijkbewoners en sympathisanten klaar op het kerkplein voor een poëtische nocturne-wandeling. Er werd geflaneerd langs een selectie strofen en coupletten uit de poëziewandeling doorheen de wijk. Anderhalf uur werd genoten van literaire momentjes met afwisselende accenten. Nu eens blij, dan berustend, intiem, beneveld, gek, en zelfs amoureus. De wandelaars trokken voldaan huiswaarts en kregen als souvenir een bundel met de teksten van de 52 (!) poëtische locaties in de wijk (nog te genieten tot begin october - een handig foldertje is verkrijgbaar op de dienst toerisme)

Torenhoog hapje tapje

Zondag zat de St.-Pieterskerk afgeladen vol voor de jaarlijkse "kerk-mis". Het werd opnieuw een unieke happening waarbij de liturgie werd afgewisseld met diverse verrassende animaties door de jeugd van de wijk. Pastoor Gheeraert vergeleek zijn kerk bij momenten aan de Cirque du Soleil en beaamde deze jaarlijkse mis als één van de mooiste van het jaar.

Na de mis hapje tapje op het kerkplein geanimeerd door de Harmonie van Leisele en het orgeltje van Alberic. De Panneboot P1 was er opnieuw te bezichtigen en in het volkscafé de Pavillon Belge en de broodjesbar The Crunch kwamen ze handen te kort. Durvers kregen de kans om boven op de 37 meter hoge kerktoren te genieten van een panoramisch zicht over de wijk en De Panne.

De dorpsplaats van de wijk

Na de middag werd voor de derde keer Metjes Kerremesse gevierd. Omdat een kermis nu eenmaal plaatsvind op een markt of dorpplaats en teneinde de ambiance levendig te houden werd gekozen voor het centrale open gedeelte in de St.-Elisabethlaan. Men kreeg er een brede waaier van activiteiten : een stoepverkoop van rommel en brocante bij de wijkbewoners, foto-zoekwedstrijd in de bunker, volksspelen met oa. een reuzedambord, hindernissenparcours, bellenblazen, eiergooien, petanquetornooi, breakdance, graffiti, aquarel, enz... Voor de lekkerbekken was er heerlijk hoeveijs en de sympathieke uitbaters van de Pavillon Belge hadden op de parking van de sportzaal maar liefst twee springkastelen laten installeren naast hun openluchtbar. Onder de stralende zon genoot groot en klein van de ambiance.

Met 250 aan tafel

In de vooravond genoot een bonte massa van het amateurpodium. Producer Nestor presenteerde er een wervelende show met animaties door een ex-Miss Zeeparel, lokaal jeugdig talent, de meidengroep van de gemeente, de Orde van de Beren, afgewisseld door grappige conferences en sketchjes en een ludieke poëzievoordracht.

De sfeer zat er duidelijk in en het weekend werd dan ook enthousiast afgesloten met een overheerlijke ham-barbecue. Niet minder dan 250 buren en sympathisanten genoten van spijs en drank (Rita en Fluppe van de Pavillon Belge hadden hun openluchtbar binnen gehaald). Het was de locale vedette Jo Arend die zorgde voor een spetterende slot-ambiance.

Toen iedereen huiswaarts was zorgde het bewonersplatform ervoor dat alles werd opgeruimd zodat de wijk er net zo proper bij lag alsof er geen kermis had plaatsgehad. Een zware taak die verlicht werd door de vele helpende handen en met de gedachte dat het opnieuw goed was geweest. Tijdens het opruimen werden zelfs plannen gesmeed voor de editie 2005.
Inderdaad, de St.-Pieterswijk in De Panne lééft !

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.