Je was erbij > Overzicht

Nieuw elan voor Koksijde-dorp - 30/10/2004

"Oud-schooltje en Kerkhof" : woorden van lof!

Het gemeentebestuur van Koksijde bracht op zaterdag 30 oktober 2004 hulde aan dierbare overledenen tijdens een serene plechtigheid op het vernieuwde kerkhof te Koksijde-dorp. Daarna vond de officiële opening van het nagelnieuwe zaaltje 't Oud Schooltje' plaats in de Kerkstraat.

Uitbreiding Kerkhof: parkkarakter is het opzet

Het uitgangspunt bij het ontwerpen van de nieuwe begraafplaats en de herinrichting van de bestaande is de sereniteit en waardering voor de overledenen. Het nieuwe en oude kerkhof werden tot één eenheid gevormd door het aanplanten van een omkaderende rij linden aansluitend aan de langsliggende containerweg en het polderlandschap. Het nieuwe kerkhof situeert zich op een tumulus omgeven door water, een verheven plek naar de hemel toe. Dit gegeven sluit aan bij het historisch aspect van kerkhoven die in het algemeen ook steeds op de 'hoogste' punten van de respectievelijke streek zijn gelegen. Vanuit technisch standpunt zal deze heuvel het probleem van de te hoge waterspiegel ten opzichte van het laag gelegen terrein oplossen. De uitgegraven kuil zal een rustgevend watervlak worden. Op het binnenplein is er de ontvangstruimte met zitbanken die de binnenruimte accentueren.

Vier lindebomen overkoepelen de betontafel waar bij het afscheidsritueel de kist komt te staan. Juist boven het watervlak is er de 'stoa' ( de gaanderij ), als benedenterras staat deze meditatieve ruimte in verbinding met de afscheidsruimte via een lange afdalende trap. De columbariamuur die meteen de keermuur vormt tussen het achterliggende containerpark en het wandelpad langs de vijver is een 90 m lange muur die afwisselend opgevuld wordt met columbarianissen en klimplanten. Aan de noordkant van de tumulus, in aansluiting met het watervlak, is er de verzonken strooiweide met naambordmuur. Enkele lange treden zorgen voor staanplaatsen. De nieuwe begraafplaats van Koksijde is naast de ter aardebestelling eveneens een rustplaats voor de levenden die ons laat mediteren in een groen kader.

Ontwerper Kris Vermander van het Buro van vrije ruimte te Gent en aannemer Tuinen Descamps uit Marke (Kortrijk) werkten samen met de groendienst en de technische dienst van de gemeente Koksijde om dit "groene" project tot een goed einde te brengen.

"Oud schooltje": nieuw elan voor 't dorp!

Na de serene plechtigheid op het kerkhof, werden alle inwoners van Koksijde uitgenodigd op de officiële opening van het nieuwe zaaltje "'t Oud Schooltje". De zaal is genaamd naar de plaats waar vroeger de gemeenteschool van Koksijde gevestigd was. Het gemeentebestuur hoopt dat de zaal een ontmoetingsplaats mag zijn voor zowel de jongere als de oudere actieve Koksijdenaren en dat het rijke verenigingsleven van Koksijde-dorp hierdoor een nieuwe schwung krijgt.

Koksijdenaar Johan Vandenberghe mocht het 'oud schooltje' feestelijk inzingen en nadien kon iedereen genieten van een smakelijke kop koffie en de nodige ambiance.

De nieuwe dorpszaal werd ontworpen door Buro II van Roeselare, ruwbouw verzorgd door bouwcentrale Modern NV. Van Kaprijke. Het totale bedrag der werken bedroeg: 644.040 € ( 26.000.000 BEF). Naast het complex werden 16 sociale appartementen geïntegreerd van de hand van de Veurnse bouwmaatschappij.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.