Je was erbij > Overzicht

Twee Funeral Awards voor Koekelaarse uitbaters van Torhouts funerarium - 31/10/2004

“We mogen de dood niet vergeten!”

Koekelare/Torhout: Het funerarium Rommelaere-Willaert kaapte op de prestigieuze Internationale Funeral Awardwedstrijd de derde prijs weg in de categorie mooiste funerarium van de Benelux. Naast deze prijs werd het funerarium uit Torhout nogmaals vereerd met een speciale award van het Internationale Funeral Awardcomité. Deze kregen ze nog als extra ereprijs er boven op en dit als extra waardering voor de huiselijke sfeer die het funerarium Rommelaere-Willaert uitstraalt. www.westhoek.be was er bij op het galadiner met meer dan 600 genodigden in de Antwerpse Zuiderkroon. Het geluk kon niet op, want het is de eerste maal dat een West-Vlaams bedrijf in deze award brons binnenhaalt en er nog een waarderingsprijs bovenop krijgt.

Bij de familie Rommelaere vormt Joris Rommelaere, de man van Mireille Willaert de derde generatie begrafenisondernemers van vader op zoon. Zijn grootvader, wijlen Edmond Rommelaere startte ermee eind 1969. Diens zoon Luc kwam van jongsaf in de zaak en bouwde ze met zijn vrouw Frieda Casier verder uit. Mireille Willaert en Joris Rommelaere konden hun geluk niet op, toen ze op zaterdag 16 oktober omstreeks 23u00 in de Zuiderkroon in Antwerpen vernamen dat zij de bronzen Funeral Award 2004 in de wacht sleepten. Mireille Willaert vertelt ons kort na de uitreiking:”Deze onderscheiding is een erkenning voor ons werk. Wij zijn volledig in de wolken en we hadden het helemaal niet verwacht. Toch hoopten we diep in ons hart op deze erkenning. We hadden echter nooit durven dromen dat we twee prijzen in de wacht zouden slepen. Dit was het verste van ons gedachten en een enorme verassing.” Mireille Willaert werd er op het podium gevraagd voor de ontvangst van haar award en kreeg er een hartelijk applaus voor van het publiek dat ze deels zelf had meegebracht. Mireille en Joris straalden als een verliefd koppel. De avond kon er niet meer stuk, want voor de gelegenheid was het Koekelaarse gezelschap in Antwerpen blijven overnachten. Er werd nog extra gefeest tot in de late uurtjes en dit samen met het gemeentebestuur van Tremelo dat ook was genomineerd in de categorie mooiste begraafplaats.

Je moet je openstellen

Mireille Willaert vervolgt:“Mijn ouders waren zeer enthousiast en ook de ouders van mijn man Joris waren zeer enthousiast over deze award. De jury was immers zodanig enthousiast dat ze vroegen om volgend jaar mee te gaan jureren over andere funeria her en der in Vlaanderen, Nedeland en Luxemburg. Dit vraagt echter enorm veel energie en ik heb in die zin nog geen beslissing genomen,” zegt Mireille Willaert. ”Uiteindelijk mogen we in al deze vreugde ook de dood niet vergeten. Morgen moeten wij immers weer paraat staan en dezelfde zorg verlenen. Dood is altijd het einde voor de persoon in kwestie. Wij zullen uiteraard blijven verder werken en blijvend zorg verlenen, “ zegt Joris Rommelaere. “Dat is niet altijd makkelijk,” vervolgt hij. “De meeste familieleden hebben enorme moeite met de dood. Daarom wilden wij er in ons funerarium voor zorgen dat de mensen zich thuis voelen. Dat is dus ook de jury niet ontgaan. De persoon is immers nog in gedachten van de familie en van de vrienden. De persoon is ergens voor velen dan nog niet echt dood. Als mensen bij ons proberen we ook compromissen te sluiten en mensen dichter bij elkaar te brengen, ook al lukt dit niet altijd, “ zegt hij realistisch. Joris Rommelaere vervolgt:”Deze award is wel een extra steun om door te gaan. Voor mij is dit echt het enige beroep in mijn leven. Ik wil al altijd mensen helpen en mensen bijstaan. Ik heb net zoals mijn vrouw een sociale drang in mij om mensen bij te staan in nood. Dood is toch nood hé. Veelal krijg ik dan ook enorm veel terug van mensen. Het is al gebeurd dat ik dankzij het werk eeuwige vriendschapsbanden heb gesmeed. Dit alles is mogelijk door onze serene en puur menselijke aanpak. Een mens die een verlies te verwerken heeft, moet in de eerste plaats ook getroost worden en zich ook vooral thuis kunnen voelen in het funerarium. Hij/zij moet ten opzichte van ons ongeremd zichzelf kunnen zijn en ten volle zijn emoties kunnen tentoonstellen, waarna ze altijd bij ons op begrip kunnen rekenen en ons luisterend oor soms wonderen kan verrichten. Je moet je immers openstellen voor wat mensen in deze moeilijke periode vertellen, maar daarnaast moet je ook blijk geven van discretie. Soms moet je wat jezelf weet of denkt opzij kunnen zetten en met open vizier openstaan voor de wereld van elke mens. Deze funeral award moeten we dus elke dag opnieuw verdienen,” zegt Joris Rommelaere.

Joris Rommelaere en Mireille Willaert kaapten op de internationale funeral awardwedstrijd in Antwerpen twee prijzen weg: een derde prijs in de categorie mooiste funerarium en een extra waarderingsprijs van de Internationale Funeralawardjury.

Dank aan Andy Vermaut voor de info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.