Je was erbij > Overzicht

Chantal Pieters voor de eerste maal op het hobbyfestival - Koekelare - 10/10/2004

Recycleren en patineren in champagnestijl

Chantal Pieters (40) uit de Ringlaan 13 nam voor de eerste maal deel aan het hobbyfestival dat dit jaar voor de 30ste maal in de Koekelaarse sporthal werd georganiseerd. Als hobby houdt ze zich immers bezig met het patineren van kaders, meubels en allerhande antiek decoratiemateriaal. Een verslag van een boeiend gesprek.

Chantal Pieters woonde vroeger nog 10 jaar in Genève en kwam via Antwerpen en Koksijde uiteindelijk in Koekelare terecht. Ze vond het hier goed en wou koste wat kost in Koekelare blijven. Ze heeft er haar hart verloren. Af en toe logeert ze ook in Californië alwaar haar familie sinds meer dan 20 jaar woonachtig is. Ze heeft ook nog een broer die in de Amerikaanse Navy zit. Enfin, tot zover haar familiale achtergrond. „Ik ben precies 40 jaar. Het is een mijlpaal in mijn leven, want nu borrelt mijn creativiteit ten volle naar boven,” zegt Chantal Pieters. „Ik wil uiteraard mijn bezigheden ook eens aan de mensen tonen, vandaar mijn deelname aan het hobbyfestival.” Chantal schuimt bijna wekelijks allerlei rommelmarkten en verkoopszalen af. Daar zoekt ze met volle overgave naar speciale, antieke objecten die een ziel hebben of als het ware hebben geleefd. „Ik ben specifiek geïnteresseerd in oude kaders van heiligen. Dat zijn meestal kaders van de jaren ’30. Ze zijn meestal van bijzonder goede kwaliteit, want nog manueel vervaardigd.” Deze interesse is bij Chantal gegroeid en extra gerijpt na het overlijden van haar dierbare grootvader. „Op zijn zolder vond ik tal van oude kaders, waarvan ik het uiteraard zonde vond om deze zomaar weg te gooien. Ze waren immers van waarde voor mijn grootouders. Ik wou ze recycleren en nog mooier maken. Hoe gaat dit nu in zijn werk? Wel. Ik wrijf ze af en beschilder ze door gebruik te maken van verschillende technieken. Ik gebruik onder andere kalkverf en patineerwas. Voor de eindafwerking gebruik ik vernis op waterbasis.” In het gebruik van de materialen wenst Chantal Pieters zoveel mogelijk een milieuvriendelijk karakter na te streven. Naast kaders renoveert ze ook allerlei oude verlichtingsstructuren. Het liefst werkt ze ook met oude meubels en ook tafels en stoelen. Chantal Pieters probeert in haar werken veelal afbeeldingen van champagneflessen te integreren.„Mijn grote passie voor Champagne is al jaren geleden ontstaan door een bezoek die ik bracht aan de streek van Reims. Deze dagtrip zorgde ervoor dat ik verliefd werd op de mensen daar en ook op de godendrank zelf. Champagne is eerst en vooral een grote wijn. Het is voor mij geen luxeproduct,” aldus Chantal Pieters.

Meer info bij Chantal Pieters op 0475 64 21 88

Chantal Pieters was op zondag 10 oktober 2004 met haar kaders in champagnestijl te zien op het hobbyfestival en dit vanaf 9u30.

Dank aan Andy Vermaut voor de info en foto.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.