Je was erbij > Overzicht

Maand van het Bos in ... Ieper - 09-10/10/2004

Tijdens het week-end van 09 en 10 oktober 2004 was Ieper gaststad voor de Maand van het Bos in het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels. Het
provinciedomein De Palingbeek én het gloednieuwe Tortelbos waren de gastbossen.

Op zaterdagavond, 9 oktober, liet Rudy Claeys, voorzitter Natuurpunt Westland ons via een dia-reeks kennis maken met de wereld van de zwammen.En op zondagmorgen 10 oktober konden we met Rudy de opgedane kennis in het veld uitproberen, op de Paddenstoelenwandeling in het Provinciedomien De
Palingbeek. Een 20-tal dapperen en een 8-tal kinderen trotseerden de koude en het vroege uur.Terwijl de volwassenen met spiegel en determinatiegids op stap gingennam natuurgids Carmen, de kinderen mee op zoek naar de wonderen in het herfstbosEn er werden zwammen in alle maten en kleuren gevonden

En ook de 'kabouterpaddestoel' (Vliegenzwam) werd gevonden


In de namiddag vond er in het kader van een Interreg-programma in het provinciedomein een Nederlandstalige wandeling (met Domeinbrigadier Paul Wittevronghel als gids) én een Frantalige wandeling (met Thierry Tancrez van het Départment du Nord) plaats. Beide stonden in het teken van herfstsporen in het bos. Er namen respectievelijk een 60-tal en een 70-tal mensen aan deel.

En na de officiële opening in de voormiddag, was het Tortelbos in de namiddag het (speel)terrein voor de Ieperse Jeugdverenigingen.

Het was wachten op de eerste gasten,en daar waren ze.Ze werden opgevangen door o.a. Ann Vansteenhuyse (RLWH) en boswachter Eric Malfait.

De jeugdbewegingen konden deelnemen aan diverse activiteiten, zoals nestkastjes timmerenkampen bouwen,lekkers uit het bosof zich mooi maken met bosproducten.Of men kon deelnemen aan een Tortelbos-Challenge, boskunst, ...Ondertussen kwamen ook de volwassen Ieperlingen kennis maken met het nieuwe (speel)bosEn keken boswachter Pierre Hubau, houtvester Danny Maddelein en milieu-educatiefmedewerker Lieven Stubbe toeen zagen dat het goed was.
Na een 2-tal uurtjes kwam iedereen dan samen bij de feesttent, om in een gezamenlijke activiteit, deze openingsdag op een ludieke manier af te sluiten.Daarna trok de Ieperse jeugd moe maar tevreden, en vast besloten om nog (veel) terug te keren huiswaarts.(met dank aan de vele medewerkers, die hoewel hier niet met naam genoemd, méér dan hun steentje bijdroegen tot het welslagen van deze namiddag).

Info en foto's: Luk Dombrecht

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.