Je was erbij > Overzicht

800 mensen betuigen steun aan Kosovaars gezin - Langemark - 05/05/2004

TI Immaculata Ieper en bevolking Langemark-Poelkapelle radicaal tegen uitwijzing Kosovaarse familie Beka (woensdag 5 mei 2004)

Voor de eerste maal besloot het actiecomité t.g.v. familie Beka om een actie voor het grote publiek op poten te zetten.

In de eerste graad van het TII Ieper werkten de leerlingen en leerkrachten 2 weken tijdens de lessen leefsleutels actief rond het thema 'vluchtelingen'. Hierbij verdiepten ze zich bewust in de situatie van de familie Beka. Hen is niet ontgaan dat de medeleerlinge Eni Beka eigenlijk op de eerste plaats thuis hoort hier bij ons in de omgeving van Ieper. Eni heeft helemaal geen voeling meer met de Kosovaarse cultuur en heeft zich volledig geïntegreerd bij haar medeleerlingen.
Vanuit de leerlingenraad werd besloten om een voettocht te organiseren van Ieper richting Langemark om daar aansluiting te hebben op de Solidariteitswandeling voor de familie Beka. De 50-tal scholieren die deelnamen aan de tocht droegen een wit masker als verwijzing naar mensen zonder papieren.

Voor de Solidariteitswandeling die startte om 19 u. sloten zich nog een 800-tal sympathisanten aan. Naast de scholieren van TII Ieper, waren er duidelijke vertegenwoordigingen te bemerken van de voetbalclub Langemark, dansschool Donatha, Gezinsbond Langemark, Chiro, Kind en Gezin, vriendenkring van rusthuis en OCMW, allemaal organisaties waar Ardian en Mihiri Beka veel vrijwilligerswerk verrichten en/of waar de kinderen Eni en Blerta actief aan participeren. Ook de leden van de gemeenteraad waren opmerkelijk aanwezig. Vooraan de stoet waren er heel wat leerlingen, ouders en leerkrachten van de basisscholen van Langemark-Poelkapelle te zien. Een aantal kinderen droeg de slogan 'Langemark-Poelkapelle gastvrij' mee. Deze slogan hebben ze zelf in de klas op verscheidene borden aangebracht en versierd. Alle andere jongeren droegen een ballon mee met een steunboodschap aan bevestigd t.g.v. de familie Beka.

De stoet volgde de weg via de stationsstraat richting vijver waar de kunstwerken 'verbondenheid' en 'verwondering' te zien zijn. Daarna keerden de honderden steunbetuigers terug richting Markt via Vijverstraat en Klerkenstraat. De stoet eindigde op de speelplaats van de Vrije Basisschool Langemark waar dochter Blerta Beka school loopt in de derde klas. Eni is er oud-leerling en Ardian en Mihiri zijn er altijd bereid om een handje te helpen tijdens de meerdere activiteiten die de school organiseert.

Het slotmoment bracht een toespraak van woordvoerder Peter Peene, de klasleerkracht van Eni en enkele getuigenissen van medeleerlingen toen Eni nog in de 6e klas zat. Als apotheose werden de honderden gekleurde ballonnen opgelaten.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.