Je was erbij > Overzicht > HOME

Illegale boomplantactie - Koekelare - 21/03/2004

”Dit stukje land is ook van ons!”
Wereldbomen aangeplant door wereldburgers die vanop de wereld een maydaysignaal uitzenden…

21 maart 2004 was een historische dag in de geschiedenis van Koekelare. Voor het eerst in de geschiedenis van deze Houtlandgemeente werd een illegale boomplantactie georganiseerd op een stuk privé land. Illegaal is het juiste woord, want de eigenaar werd niet op de hoogte gebracht van dit initiatief. Het gebeuren is historisch, want nooit vertoond alhier en voor het eerst in onze geschiedenis nemen een 15-tal jongeren het recht in eigen handen.

Via deze actie willen de jongeren een noodkreet uiten of weliswaar een maydaysignaal uitzenden naar de mensen die het milieu idee hebben verstoten. Dit alles is het resultaat van de oppervlakkigheid van onze hedendaagse maatschappij. We gaan al te vaak aan het essentiële voorbij. Het is niet voor niks dat deze wilgenboom vroeger werd aanbeden als de boom van de dood en wedergeboorte in een nieuwe gedaante, van het ontwaken van sluimerende gaven. Wel mensen, ontwaak, wordt wakker… Het is niet voor niks dat de Griekse godin Europa vroeger werd voorgesteld zittend op een wilgentak van deze boom… We mogen niet vergeten wat de Grieken al lang wisten. Het is immers de boom die als eerste wakker wordt en zijn groene blaadjes al zeer vroeg uitsteekt.

De groene gedachte staat ook vandaag bij veel mensen hoog aangeschreven en ook terecht. Toch zijn we allen zodanig slim geworden dat we dom zijn. We moeten echter nog zeer concrete inspanningen leveren, willen we de generaties van de toekomst in leven houden. Zuurstof heeft iedereen nodig en die groene zuurstof wordt geleverd door bomen.Hiermee pleiten we samen met onze generatie voor de bescherming van ons gemeenschappelijk milieu en de bewaring van de ecosystemen voor de toekomstige generaties. Dit via daadwerkelijke dadenkracht, niet via woorden, maar via daden: het illegaal en eigenlijk revolutionair aanplanten van deze bomen. Er wordt al te vaak te veel over het milieu gepraat en te weinig in daden gebracht.

Ik hoop dat de eigenaar van dit stukje land onze rondborstigheid (jeugdige oprechtheid) niet kwalijk zal nemen. Ik hoop dat de eigenaar van dit stukje grond, begrijpt dat deze actie nodig was. We hebben dit stukje land uitgekozen, omdat het aan de voet van Koekelare-berg ligt. Een stukje land als er zovele zijn, maar dat typisch zeer vochtig is, omdat het aan de voet van een kleine berg ligt.

Knotwilgen horen immers thuis in ons landschap hier in Vlaanderen gisteren, vandaag en ook overmorgen. De boom komt immers overal in Europa voor, zelfs in Noord-Afrika en in Azië is hij thuis. Het is ook dan ook een wereldboom die wordt aanschouwd door de wereldburgers van onze wereld.

We maken ons sterk via deze boomplantactie een maydaysignaal uit te zenden voor de bedreiging van de knotwilg.

Vandaag, 21 maart is het begin van de lente, een ideaal moment om aan dit nieuwe begin. Weg met de winter, een nieuw begin, een nieuwe tijdsperiode en hopelijks zullen mensen en voornamelijk jongeren dit initiatief navolgen en er zelf verder aan werken door ook initiatieven als deze te nemen. Ik roep elkeen op om op de stukken braakliggend land van uw gemeente of stad bomen aan te planten. Bomen, bomen en nog eens bomen. Verfoei ze niet, maar streel ze en aanshouw het wonder van de boom. Het wonder is ook knotwilg, want de knotwilg heeft geen wortels nodig om te kunnen groeien. Een tak volstaat en het is ideaal om ze te vermenigvuldigen.

Een boom aanplanten kan nooit een misdaad zijn. Zeker niet wanneer je het in de klaarlichte dag doet, zonder dat je je wegsteekt. Steek daarom overal waar je maar kan, een paar takken wilg in de (natte) voorjaarsgrond, en de kans is groot dat je een nieuw bos hebt aangeplant. Laat je actie aan mij weten op heetvandenaald@pi.be Vermeld de locatie en het aantal bomen. Samen kunnen we Vlaanderen herbebossen.

Met deze symbolische actie willen wij de aandacht vestigen op het feit dat voor het halen van het Kyotoprotocol het ook zeer belangrijk is om bomen aan te planten. Daarnaast willen wij ook de vinger wijzen naar Amerika die een studie via een bedreigende milieustudie via het Pentagon laat uitlekken, maar zelf het Kyotoprotocol niet onderschrijft. Ons nawijzen, dat is makkelijk, maar zelf echt iets doen voor het milieu dat zal George Bush worst wezen.

Ons land heeft het Kyotoprotocol onderschreven en moet een CO2 emissie-reductie realiseren van 7.5 procent ten opzichte van het jaar 1990. Dat moet in 4 jaar gebeuren en dit in de periode van 2008-2012 ten opzichte van 1990. Deze illegale actie kadert in het geheel van zorg dragen voor ons milieu en ons ecosysteem.

In onze landbouwgeschiedenis speelt de knotwilg, en andere geknotte bomen, al vele eeuwen een primordiale rol. Zelfs sinds het begin van onze tijdrekening maakten de mensen al gebruik van wilgenhout! Door de steeds toenemende ecologische verschraling van ons landschap,dreigt dit cultuurhistorische landschapselement nog altijd verloren te gaan. Vele boeren – niet alle – hebben er te weinig aandacht voor. Vroeger werd de waarde van een boerhofstede bepaald aan de hand van het aantal knotwilgen dat op het land stond. Nu wordt die waarde helaas vergeten.

Daarom ijveren deze jongeren samen voor de volledige herwaardering van de knotwilg. Dit alles omdat ze eenvoudigweg te waardevol zijn om voorgoed uit onze streken te verdwijnen. De meest gebruikte wilgensoort voor de typische knotwilg is deze schietwilg (Salix alba) die wij hier vandaag planten. Het zijn poten die we planten met 2- tot 5-jarige takken met een diameter tussen 2 en 6 cm, een minimum lengte van 2,5 meter en worden gebruikt voor nieuwe aanplantingen die wij vandaag alhier realiseren.

Zowel bij stekken als bij poten worden snel zijwortels gevormd op het snijvlak. Dit stukje land gelegen tegenover de Provinciebaan nummer 5 aan het begin van Koekelare-Berg is zeer drassig. Via de aanplanting van deze bomen doen we de eigenaar feitelijk een dienst. Doordat de kroon ontzettend snel groeit (sap produktie) helpt deze boom de drassige landerijen droog te houden. We doen de eigenaar werkelijk een dienst omdat zijn land hierdoor minder drassig zal worden en... Een dienst ook voor de dieren die er op zullen grazen, want die zullen dankzij deze bomen ook eens in de schaduw kunnen vertoeven.

Deze bomen hebben ook een belangrijke functie in de bescherming tegen wind en erosie. Daarom zou de knotwilg ook beschermd moeten worden, want het is een essentieel element dat het overtollige water uit de vochtige grond put. We gaan deze bomen vandaag 50 à 70 cm diep in de grond planten en dit op een afstand van 2 meter van elkaar, omdat we ervan overtuigd zijn. Dit stukje land is ook van ons. Ik zeg je waarom. Als ons huis onder water loopt, omdat het land te drassig is, is dat ons probleem. We proberen dit in het belang van de samenleving te voor komen. Daarom is dit stukje land, ook van ons!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wist je bijvoorbeeld dat je van het hout van deze wilg ook klompen kunt maken? Deze laten zelfs minder water door dan populieren, maar is ook ideaal hout voor de beeldhouwer. De oudere stammen zijn van deze wil zijn dikwijls een verblijfplaats voor insecten, vogels en vleermuizen. Als de boom is bedreigd dan zijn ook deze vogels bedreigd. Het is meer dan de bedreiging van een boom. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat de schors van deze boom de stof salicine bevat. Een afkooksel hiervan levert een middel tegen koorts en griep. Van oudsher is de wilg geroemd voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Werkt op de waterwegen van het lichaam, is waterafstotend, pijnstillend en kiemdodend. Ook te gebruiken bij zenuwkwalen, lever- en miltaandoeningen. Salicine is tegenwoordig het hoofdbestanddeel van aspirine. Vooral de bast en de bladknoppen van de schietwilg worden gebruikt, De bast in thee als koortswerend middel, vooral als die ziekte gepaard gaat met hoofdpijn. Ook wel tegen diarrhee, reuma en slapeloosheid of als samentrekkend middel. De thee drinkt men ook tegen jicht, en bij bronchitis en bloedingen. Verder dient de thee tegen maag- en darmklachten.Ook in tinctuurvorm tegen darmontsteking en reuma

Internationale Maydayfest moet uitgroeien tot Rock Diksmuide

Via deze illegale activiteit willen wij ook de precampagne starten van het Maydayfest in Diksmuide. We mogen gerust met dit maydayfest, ook een maydaynoodkreet uiten voor het wegvallen van Rock Torhout en Eerect in de streek. Dit zal uitgroeien tot het grootste evenement voor de alternatieve medemens in Vlaanderen. We proberen zo de jongeren opnieuw wakker te schudden voor de alternatieve muziek.

Robin Steen (zoon van exrocktorhoutorganisator Noël) vertelt:”Op 1 mei brengen we in zaal Zonnestraal in Diksmuide de Heideroosjes als headliner. Maar ook Skitsoy, de nieuwe groep van de frontman van Channel Zero die ondertussen te zien was op Marktrock en vroeger op Rock Torhout, Werchter en Pukkelpop. Er is ook Mindstab, de Lichterveldse yankees bekend van Earect en de groep Cheesy, een bende talentvolle (System-of-a-down-achtige) Nederlanders die vooral succes oogsten in Italië en Nederland staan op het programma. Daarenboven zijn ze ook de hoofdact op het tweede podium van Haarlemse bevrijdingspop – bijna 120000 à 150000 bezoekers.”

Robin Steen:”Met deze organisatie willen wij op lange termijn de leegte opvullen na het wegvallen van Rock Torhout en het Earect-festival.” Daarvoor hebben de organisatoren waarbij o.a de twee zonen van Noël Steen resideren, klinkende namen uitgekozen die hun altijd opgepept publiek tevreden moet stellen. Robin Steen, zoon van ja, ja, de enige chte Noël Steen vertelt. "Hier in de streek is er sinds het einde van Rock Torhout weinig te beleven. En ook na het einde van Earect, is er in de streek niet meer zoveel te doen voor de echte alternatievelingen, behalve de 4AD in Diksmuide en de Cactusclub in Brugge. Ik vond samen met mijn broer Vincent Steen dat er iets moest worden gedaan. " Dit is redelijk harde muziek voor het alternatieve volkje dat getypeerd wordt door een vreemde vorm van sociaal contact. Dit kunnen we omschrijven als het op en neer tegen elkaar bewegen van 'hoofdzakelijk' manslichamen die hierbij hun armen heen en weer schudden en dit al of niet op het ritme van de muziek. Dit alles terwijl de meeste vrouwelijke alternatieve fans zich op afstand houden, maar de stoere mannen een voor een bewonderen.

Papa Steen

En 'zoon van', wat vindt vader Steen daarvan? "Mijn vader vindt het ergens wel leuk dat wij in zijn voetsporen treden," zegt Robin. "Daarom zou het ook bijzonder aangenaam zijn mocht Mayday groeien tot een groots festival in open lucht zoals Earect dat was. Bij de vorige editie van Earect was er enorm veel belangstelling, maar het was extreem moeilijk om aan een grote affiche te raken." De kosten voor de organisatie van Mayday worden geraamd op 7000 euro. "Als Mayday iets opbrengt, zullen wij dit geld opnieuw investeren in een nieuw initiatief, want dit is niet de enige activiteit van Areor. De organisatie is vast van plan om meerdere evenementen te organiseren voor een divers doelpubliek. Enerzijds hebben we het alternatief getinte publiek van Mayday. Maar daarnaast heeft de organisatie ook tal van mainstreamactiviteiten met andere woorden fuiven voor de jonge jan en alleman, maar de nieuwe festivalorganisator is immers geëngageerd.

Meer info Maydayfeest!

HEIDEROOSJES:

"Alles mag als het maar leuk is!": een korte samenvatting voor de succesformule van de Nederlandse punkrockformatie HEIDEROOSJES. Al 14 jaar lang spelen deze volwassen pubers alle podia in de Benelux (en ver daarbuiten) -letterlijk- plat. Het begon allemaal met enkele in eigen beheer uitgebrachte langspelers, gevolgd door het openingsslot op Pinkpop en een optreden in een overvolle tent op het Lowlands festival. Een platendeal bij 's werelds grootste punklabel 'Epitaph' wordt realiteit.
Daarna raken HEIDEROOSJES in een stroomversnelling; "Iedereen is Gek" wordt een ware hit, het krankzinnige "Ze Smelten de Paashaas!" wordt het studentenlied bij uitstek en hun 7de (!) plaat 'Fast Forward' wordt hun meest gevarieerde album. De band breekt definitief door in Belgie en speelt op zowel Rock Werchter als Pukkelpop voor zweterige massas. Zelfs Noodles (gitarist The Offspring) bezwijkt voor deze rebellenclub, en beschrijft hen als de ultieme kruising van NOFX met Rage Against The Machine. Het succesverhaal houdt niet op; tours als met The Offspring, Pennywise, Bad Religion en Terrorgruppe zorgden voor internationale faam in zowel Europa, Zuid-Afrika als het door oorlog verscheurde Joegoslavie.
De reden voor hun populariteit? Simpel: pure eerlijkheid, samen met hun broeikas van muzikale stijlen. HEIDEROOSJES laten zich niet vastpinnen door 1 genre. Zowel punk, hardrock en zelfs Ierse folk en scheuten hoempa gaan door de muzikale molen, en vormen een uiterst uniek en amusant geheel.
Hun 8ste studio-album 'SINema' is een feit, en toont aan dat deze rozen nog steeds volop in bloei zijn. Bewijs hiervan is de Afrekening Nummer 1 hit 'Damclub Hooligan'.
Hun luidruchtig sprookje is nog lang niet op z'n eind...

SKITSOY

2 jaar geleden barstte er een ware energiebom los in Zaal Zonnestraal. Franky DSVD, ex-frontman van de legendarische metalband Channel Zero, stelde er z'n nieuwe band voor, en deed dat niet onopgemerkt. SKITSOY kwam, zag en overwon. Het publiek kende geen enkele noot van de muziek, maar na enkele seconden stond de zaal volledig op z'n kop. Nu, 2 jaar later, staat SKITSOY opnieuw op de planken van MaydayFest, klaar om de restanten van de oude sportzaal helemaal weg te blazen. De nummers zijn helemaal herwerkt en samen met de nieuwe gitarist klinken ze -indien mogelijk- nog krachtiger dan ooit.
Franky heeft tijdens de jaren stilte duidelijk z'n batterijen opgeladen, en omschrijft het geheel als 'energy rock'; muziek met ballen aan het lijf. De metalliefhebbers en keiharde rockers onder ons zijn dus gewaarschuwd... Optredens op de Waalse Dour en Nandrin festivals toonde aan dat de interesse voor deze muzikale vernieuwing groeide.
Ondertussen komt de nieuwe single 'Come To Belgium' in rotatie, en wie het ze al gehoord heeft, weet dat dit de ultieme voorbode is voor een explosief optreden. Omringd door een scala aan topmuzikanten is SKITSOY klaar om Belgie en omstreken te veroveren.

MINDSTAB

Ontstaan uit de H8000-scene (West-Vlaamse metal/HC-scene), groeide het Lichterveldse Mindstab vlug uit tot een van de gekendste metalacts in onze streken. Hun mini-cd en eerste langspeler 'Borderlined' toonde vlug aan dat de band veel in z'n mars had. De eigenzinnige mix van muziekstijlen (herken o.a. industrial-, hardcore-, gothic-, metal- en zelfs pop-elementen), samen met hun duistere teksten zorgden dat het Nederlandse Seamiew Records (Gazzoleen, Dreadlock Pussy) de 5-koppige band in de gaten kreeg. Een platencontract volgde en even later kwam 'Say Anything' uit. Het werd een alom geprezen plaat. Lovende woorden door vakbladen als Aardschok en Rock Tribune bevestigden wat men in West-Vlaanderen al lang wist.
In 2001 kregen ze zelfs een plaats op het podium van het Torhoutse EARECT, waar ze de zware garde van o.a. Slipknot, Papa Roach en Pennywise vervoegden.
De single 'Black Vise' is het perfecte voorbeeld van de gevarieerde stijl die Mindstab zo goed beheerst. Studio Brussel zorgde voor enkele late-night shows in de Brusselse Ancienne Belgique en de Nederlandse VPRO hield even geleden een showcase met deze mannen. Samen met een nieuwe bassist en een vaste sampler staan ze klaar om Diksmuide van hun kunnen te overtuigen.

CHEESY

Weg met de cliche's: geen boze gezichten, traumatische kindertijden of politieke uitingen, CHEESY staat garant voor een explosief optreden, gebracht met ongeziene passie en overgoten met een humoristisch sausje. Deze Haarlemse band speelt een energetische mengeling van freaky metal, funk en groovende hardcore, best vergelijkbaar met System Of A Down, Primus, Faith No More en Carcass.
In 1998 begonnen als Cheesy Victims, veroverden ze al vlug het ene optreden na het andere. Kleine zalen werden vlug ingewisseld voor het grotere werk in Nederlandse zalen als Melkweg, 013 en Patronaat. Hun catchy mix van brutale gitaarriffs, hevig drumwerk, freaky baslijnen en uiterst gevarieerde vocalen bezorgde hen de fel begeerde 'Rob Acda Award'; waarbij ze de eerste metalband ooit waren die deze in ontvangst mocht nemen. Interesse uit naburige landen groeide, vooral Italie bleek zich over te geven aan deze Hollanders. Hun in-your-face optredens trok de aandacht van een team professionals. Hun debuutplaat 'Beg' werd opgenomen in onze prestigeuse Galaxy Studios (Rammstein, Guano Apes), en gemastered in het Londonse Abbey Road (The Beatles). In 2003 werd hun explosieve cocktail op de mensheid losgelaten. De cd werd uitermate goed ontvangen in vele Europese vakbladen en een uiterst succesvolle tour doorheen Nederland, Italie, Slowakije, Hongarije en Oostenrijk volgde.
2004 zal het jaar van CHEESY worden, gewapend met hun eerste single "BackseatBoy" en bijhorende video, zijn ze klaar om alle zomerfestivals van Nederland, Belgie, Italie en Slowakije te bestormen. U bent gewaarschuwd...

Dank aan Andy Vermaut voor info en foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.