Je was erbij > Overzicht

Multifunctionele accommodatie "Windekind" geopend - Oostduinkerke - 08/07/2004

In Oostduinkerke, deelgemeente van Koksijde werdop donderdag 8 juli 2004 aan "Groenendijk", de nieuwe accommodatie officieel geopend voor de surfclub Windekind, Meteo West-Vlaanderen en voor de paardenvissers. De bouwheer is het gemeentebestuur van Koksijde, Studiebureau PLANTEC N.V. zorgde voor ontwerp en architect en de aannemer is FURNIBO BVBA.

Bouwwerken

Na de afbraak van het oude surfclubhuis in september, startte men op dinsdag 14 oktober met de infrastructuurwerken voor het nieuwe gebouw. De werken aan de surfclub verliepen tijdens de wintermaanden soms zeer moeizaam door het gure winterweer. De wind is er nog veel sterker dan in het binnenland en het schurend effect van het zand was soms ondraagbaar. Hiervoor werd tijdens de werken een tijdelijke duin aangelegd. Toch zorgde een gemotiveerd team ervoor dat het project in 115 werkdagen werd uitgevoerd in plaats van de voorziene 140 dagen. De werken zijn op 19 mei 2004 beëindigd.

Constructiegegevens

Het metselwerk bestaat uit silicaatsteen. De binnenafwerking voorziet wanden in grenen schroten en de vloer in het clublokaal bestaat uit iroko planchetten, de buitenafwerking is in hout. De gevel bestaat eveneens uit iroko, het dak uit western red cedar, de terrassen uit padouk en voor het buitenschrijnwerk koos men opnieuw iroko. Het hout van de dakbedekking en van de buitenmuren onderging in Engeland een NCX behandeling (inpregneren onder vacuüm). Hierdoor heeft het hout een brandklasse A1.De centrale verwarming is op gas, de warmwaterbereiding heeft een voorverwarming via de zonneboiler. Deze techniek is hier toegepast omdat het piekverbruik van warm water zich voordoet in juli en augustus.

Kostprijs

De infrastructuur kostte ca. 800.000 euro. Volgende subsidies werden toegezegd: Toerisme Vlaanderen (353.000 euro) en door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling - doelstelling II Kustvisserijgebied (180.785 euro).

Surfclub Windekind

Deze volledig nieuwe accommodatie omvat voor de surfclub (die vroeger ook haar clubhuis op deze locatie had): een clubhuis met diverse (opberg)lokalen, kantine, leslokaal, sanitair, douches, enz.

Meteo West - Vlaanderen

De constructie kreeg bovendien een bovenverdieping van 6 bij 7 m, die specifiek bestemd is voor het weerstation Meteo WVL-Koksijde. Weervoorspeller Rudy Boedts en zijn medewerkers namen er hun intrek met hun volledige technische infrastructuur (o.a. webcam), en hebben dus het gebouw Noordduinen in de Helvetiastraat te Koksijde-dorp verlaten. Op de nieuwe locatie hebben ze een fantastisch zicht, zowel naar zee, het strand, het hinterland en de gebieden waar ze voorspellingen voor aanmaken. De nieuwe infrastructuur voorziet op het gelijkvloers ook een ontvangstlokaal voor groepsbezoeken op afspraak.

Paardenvissers

Datzelfde ontvangstlokaal zal ook ter beschikking staan van de paardenvissers die kinderen op zeeklas, of ouderen op bezoek, daar zullen kunnen verwelkomen en er een eerste inleiding in de paardenvisserij zullen kunnen verstrekken (bijv. werkwijze van vissen en koken van de garnalen).

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.