Je was erbij > Overzicht

Furn'Art 2004 - Veurne - 22/08/2004

Voor de vierde maal organiseert Veurne in de zomermaanden een groepstentoonstelling met nationale en internationale kunstenaars, waarbij diverse disciplines aan bod komen. In samenwerking met de vzw Crescendo, die instaat voor het contact met de kunstenaars, presenteert de stad in 2004 een selectie schilderijen van Nadine Morel, keramiek en mannequins van Giuliano Ghelli, brons van Marie-Jeanne Tas, polyester van Cynthia Dekeyser en keramiek van Johan Herman.

De tentoonstelling is van 7 augustus tot en met 19 september 2004 dagelijks gratis toegankelijk in het Landshuis, Grote Markt 29, Veurne van 13.30 u. tot 17.30 u.

Giuliano Ghelli (Italië) brengt beelden die bestaan uit keramiek, de etalagepoppen. Dergelijke poppen werden voor het eerst gebruikt in de 15de eeuw in Toscanië, zijn woonplaats, door schilders zoals Vasari en Fra Bartolomeo. Die poppen zijn het middel bij uitstek om de identificatie van de mens te projecteren op iets anders dan op zichzelf. Met deze fantasievolle beeldtaal drukt Ghelli zijn dromen of illusies uit. Hij projecteert ze op een doek, zoals hij schilderijen maakt. Via het doek zoekt hij naar zijn dromen, die dan later weergegeven worden. Hij laat zijn verbeelding de vrije loop en op het doek verschijnen de fabels van Giuliano Ghelli als vanzelf. Met zijn keramische beelden streeft hij naar dezelfde fantasievolle beeldtaal.

Cynthia Dekeyser (Nederland) ontwikkelt in haar polyestersculpturen een eigen stijl waarin de emancipatie en de schoonheid van de vrouw steeds meer tot uiting komt. Haar beelden in polyester stralen vrijheid, zelfstandigheid en warmte uit. Haar beelden zijn krachtig en onstuimig en haar jeugdigheid voert de boventoon.

Johan Herman (België) brengt "keramieken karikaturen" of geboetseerde woordspelingen. De kunstenaar is gezegend met een speels temperament. Zijn werken stralen dan ook een ludieke humor uit. Zijn ideeën zijn vaak zo spitsvondig, dat zijn werk best op één of ander humorfestival zou passen. Kenmerkend voor Johan Herman is dat hij figuurlijke taal heel letterlijk gaat uitbeelden. Toch schuilt er achter de humor van deze kunstenaar een zekere ironie, een bittere, realistische ernst. De hoekige hoofdjes komen overal voor in zijn werk. Daarmee wil de beeldhouwer weergeven, dat veel zaken 'hoekig' draaien in onze maatschappij.

Nadine Morel (Frankrijk) is gefascineerd door sardienen, die ze in levendige kleuren in haar werken voorstelt. Met die vissen weerspiegelt zij onze hele samenleving. Nu eens schildert ze vissen die samenscholen, zoals de mens in de dagelijkse files; dan weer brengt ze sardienen in een doosje, als symbool van onze chaotische maatschappij: een opeenhoping van mensen, zonder de nodige ruimte. Zelfs de sleutel om het doosje te openen is aanwezig. Ze schildert ook de glanzende, gelukkige sardien die een heel doek voor zichzelf heeft; een vis die zich goed voelt, zelfs in de eenzaamheid; een sardien die kan mediteren en zich niets aantrekt van onze materialistische wereld.

Marie-Jeanne Tas (België) creëert bronzen beelden. Haar werken weerspiegelen de talrijke emoties die mensen beheersen en ondergaan. Haar naakte beelden illustreren vooral de kwetsbaarheid van het individu. De kunstenares stelt de vrouw centraal. Gezichten ontbreken. Haar werken dragen meestal geen titel. De toeschouwer vult in wat hem boeit of beroert bij het bekijken van het beeld, of zoals de kunstenares zelf het vertelt; "Gedachten, gevoelens, emoties, onderhuids aanwezig, dringen zich op en dringen zich met een niet in te tomen energie uit mijn handen en vinden zo hun weg naar het publiek, een publiek dat zelf invult welk een "K" het plaatst voor de kunst die ik realiseer."

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

 • Jullie organiseren of bezoeken een rommelmarkt, een tentoonstelling, ...
 • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
 • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
 • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
 • Je grootmoeder wordt 100 jaar
 • Je huwt
 • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
 • Julle krijgen een kindje of een tweeling
 • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

 • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
 • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.