Je was erbij > Overzicht

Tentoonstelling in kerk van Oeren - 01/08/2004

Tot 1970 was Oeren zelfstandig met als raadkamer - gemeentehuis de voute van café "De Leute".

Het laatgotische kerkje Sint-Pietersbanden (St. Apolloniakerk) dateert uit de 16de eeuw. De ijzerzandstenen in de muuraanzetten verwijzen naar het vroeger Romaanse kerkje. Het Romaanse koor werd bewaard en in de nieuwe, gotische constructie, in gele baksteen, geïntegreerd. Het interieur is neogotisch. In 1797 plunderden de Franse revolutionairen de kerk leeg. Sinds het concordaat met Napoleon (1802) is de kerk voor eredienst gesloten.

De militaire begraafplaats van 1914 - 1918 telt nog vijf heldenhuldezerkjes (Keltisch kruis, meeuw of Blauwvoet, A.V.V.-V.V.K.) naar het ontwerp van frontsoldaat Joe English. Ooit stonden er meer, in de nacht van 9-10 februari 1918 hebben grafschenners er 38 besmeurd. In 1923 had hier de vierde IJzerbedevaart plaats.

Tegenover de kerk ligt er een laat - middeleeuwse motehoeve, een typische 'hoeve met walgracht' die in de Westhoek vaak voorkomen. Het gaat hier om een tweeledige site: op een omgracht en opgehoogd wooneiland staat het boerenhuis, het zogenaamd opperhof, terwijl een tweede walgracht - waarvan nog sporen in het landschap - het bedrijfseiland, het neerhof, omsluit. Het woonhuis uit de 17de - 18de eeuw bestaat uit een lager gelegen woonvleugel en een aansluitende opkamer boven de voutekelder. De schuur en het stalgebouw staan rondom het neerhof met mestvaalt. Beide delen van de site zijn met elkaar verbonden via een pittoreske, tweeledige boogbrug.

Traditioneel richten een aantal kunstenaars tijdens de zomermaanden in het kerkje van Oeren een tentoonstelling van eigen werk in.

Op zondag 1 augustus vond de opening van de tweede tentoonstelling plaats. Deze tentoonstelling herbergt werken van Eugène Demane en Herman Baert. De expositie is te bezichtigen van donderdag 29 juli tot en met donderdag 12 augustus, dagelijks van 14 tot 18 uur.

Vanaf 1989 heeft Eugène Demane alle banden van herkenning losgelaten en is hij, na dertig jaar figuratieve schilderkunst, de wereld van de abstractie binnen gestapt. Bij deze nieuwe schilderkunst heeft hij zijn lyrisch temperament gevolgd en op deze vleugels kwam hij terecht in een geheel nieuwe wereld. Zijn schilderijen tonen iets en verbergen iets tegelijk; ze blijven voldoende mysterieus om de kijker te ondervragen en te boeien. Opvallend is een bijzonder rijk en gevarieerd kleurenpalet.

Herman Baert maakt keramiek, kleisculpturen, aquarellen, gravuren, juwelen… Hoofdzakelijk acrylschilderijen, uitgevoerd met een airbrush. Het werk is vooral erotisch geladen met de vrouw als hoofdpersonage.

Hierbij een foto van de vernissage.

Kunstenaars: Herman Baert, Eugène Demane
Kunstcriticus: Hugo Brutin
Burgemeester Marc Wackenier
Schepen voor cultuur en toerisme: Gerard Liefooghe

Info: VVV Alveringem vzw, Gemeentehuis Hof van Wyckhuize, Sint-Rijkersstraat 19, 8690 Alveringem, tel. 058 28 88 81, fax 058 28 88 83, e-mail toerisme.cultuur@alveringem.be, www.alveringem.be - contactpersoon : Karien Becuwe

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.