Je was erbij > Overzicht

Water in slufter - De Panne - 31/08/2004

Artikel uit Het Nieuwsblad dd. 01/09/2004

DE PANNE - Het springtij van gisternacht zette in een mum van tijd de meest naar Frankrijk gelegen slufter in de duinen van De Panne blank. Gisternamiddag liep de zee in de tweede gegraven inham. De slufters werden begin dit jaar gegraven om de zee weer in het duinenmassief te laten lopen en de natuur uniek te laten ontwikkelen. Een slufter is een plaats waar de zee het land kan en mag binnendringen. De afdeling Kust van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap heeft samen met Aminal het hele voorjaar gewerkt om de wandeldijk in De Panne te verbrijzelen en te vervangen door houten bruggen, opdat het zeewater door een gegraven duineninham zou kunnen binnendringen in het Westhoekreservaat.

,,De bouw van de twee slufters in het natuurreservaat De Westhoek - even voorbij het Vissersdorp - was een uniek natuurontwikkelingproject dat in de oude duinen nieuwe jonge duinen wil laten ontstaan en kans geeft aan nieuwe fauna en flora om zich te ontwikkelen'', zegt John Pauwels van de Vlaamse Gemeenschap.

,,Niettegenstaande we de zee eigenlijk een beetje het land laten indringen, betekent de ingreep allesbehalve dat De Panne nu ten prooi wordt gegooid aan overstroming. Neen, de veiligheid van de kustbewoners en hun patrimonium blijft onze hoofdbekommernis en wordt verzekerd door het verstevigen van de duinen die de onder water lopende duinpannen omringen. Bij de ingreep vaart iedereen wel: de natuur, maar ook de recreant, die niet langer onder de prikkeldraad moet kruipen om van op een van de nieuwe brugjes van het natuurreservaat te genieten'', aldus John Pauwels.

,,We hadden gehoopt dat de zee via de slufters in het najaar in de duinen zou lopen, maar zijn gelukkig dat dit nu, eind augustus, al het geval is'', aldus nog John Pauwels. (YNG)

Foto's AWZ-afdeling Kust

Foto's Jacky Launoy (natuurgids)

Beheersconsulent Marc Leten van AMINAL afdeling Natuur (cel Kustzone) keek ernnaar en zag dat het goed was.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.