Je was erbij > Overzicht

Onzen Heertje beleefde een onverhoopte drukte - Poperinge - 18/04/2004

Onzen Heertje is een erfgoeddepot van devotionalia. Nu ze de erfgoeddag voor de derde keer hebben meegemaakt zijn ze er nog vaster van overtuigd dat er een publiek voor is. Zonder theater, met heel primitieve infotainment en interactieve projecthantering hebben ze hun cultuurmenu gepresenteerd.

Bloedernstig kwamen een 166 geregistreerde bezoekers de erfgoeddag in de Onze Lieve Vrouwekerk bezoeken. De digitale toets was evenmin van de partij. Maar de warme menselijke stem van de begerige vraagsteller kon op het antwoord rekenen van een erfgoed-minded zoeker.

Het bestuur van Onze Heertje sleurde met tafels, vervloekte de onvolledige set hulpstukken voor de panelen, kon pas in de laatste uurtjes aan de opstelling beginnen.. maar de kans om iedereen die smalend doet over dat stiefkind van de culturele familie iets te bewijzen hield hen recht. Wie beweert dat het een individueel ‘vluggertje’ is kan alleen de ambitie en de gedrevenheid van de mensen van het ‘museumtje’ stimuleren.

Onze Heertje heeft het nog eens klaar gespeeld om de oppervlakte van 30 tafels te dekken.

’s Avonds konden we ons afvragen toen we naar WTV keken of Kortrijk naar ons was komen zien of als ze ons van spieken bij Kortrijk zouden betichten. We konden zeker met voldoening onder lakens die avond. En de info én het aanbod aan materieel en immaterieel erfgoed was meer dan voldoende.

Meer mensen werden bewust van het idee dat het om erf-goed gaat. Dat we de veelheid aan ge-erf ‘goed’ inderdaad niet mogen versmaden. De affectieve waarden – opa’s en oma’s – ‘schatten’, zoveel dingen waar we stapels verhalen, belevenissen en ‘stukken’ leven mee meedragen zullen bewaard worden.

Weerom enkele mensen meer die als de kans zich voordoet de verantwoordelijken willen aanmanen om erop te denken dat er in de streek een volwaardig erfgoeddepot kan en zeker zijn dienst zou bewijsen.

In stille bewondering werd gekeken naar de kunstige handigheid van de gravures in de catechismus van 1920. Met een zo nog grotere verwondering stelde men vast dat er ook een beeldje bestaat van de vlucht naar Egypte. De oudere exemplaren van de H. Familie prentjes toonden Sint Jozef met hamer en beitel en Maria met het spinrok….

De Onze Lieve Vrouwekerk herbergde zijn geburen uit de Trommelaarstraat 15. Wie nieuwsgierig is naar wat er nog allemaal in de te eng geworden behuizing te zien is die kan een bezoek aanvragen 057 335610. Uiteraard zijn schenkers voor dit beginnend project ook van harte welkom.

Foto's en info Henri Vandenberghe.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.