Je was erbij > Overzicht

Jean-Marc Forceville te gast bij Alinia - Poperinge - 13/04/2004

Etser, beeldhouwer en schilder Jean-Marc Forceville (Frankrijk) te gast bij Galerij Alinia

Geboren op 2 mei 1944 te Condé sur Noireau is Jean-Marc Forceville autodidact, en in de eerste plaats beeldhouwer in hart en nieren. Sinds 1985 is hij zelfstandig kunstenaar en sinds 1988 is hij verbonden aan “La Maison des Artistes” te Rijsel. Naast beeldhouwer is hij ook etser, schilder en tekenaar. In zijn werk plaatst hij minuscule personages en gemaskerde gezichten op papier, doek, aardewerk of porselein, precies gekrast op oude stoffen. Waar komen ze vandaan? Uit de ruimte? Uit een Venitiaans karnaval? Vertegenwoordigen ze een oude vervlogen beschaving?…

Jean-Marc Forceville heeft iets met voortdurende herhalingen in zijn werk. Uitgelijnd, netjes georganiseerd geven ze aan zijn werk een heel speciale “lecture”. In zijn geheel lijkt het wel een geometrische abstractie, en van dichtbij lijkt het een vorm van brute figuratieve kunst.

Hij munt uit in zijn monotypes, heel klein van formaat. Een beetje een mysterieuze techniek waarvan men zich voortdurend afvraagt: is het een tekening, een pastel of een ets misschien? In zijn monotypes schuilt er een verbazingwekkende kracht, die de kunstenaar wonderwel beheerst. De spoken die dansen in de holtes van het een stuk linnen. De spoken bestaan niet, het linnen ook niet. Mysterieus en dan ook weer niet!

Jean-Marc Forceville is een kunstenaar die graag de vormen, de personages, de bewegingen op elkaar stapelt om zo een zeker ritme in het werk te steken. Hij probeert zijn eigen directe wereld te ontdekken, hij is voortdurend in beweging langs de weg der tekens.

Deze uitzonderlijke en intrigerende tentoonstelling is vrij toegankelijk van 10 april tot en met 29 mei, iedere dag van 9.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 18.00 u. Gesloten op zondag en maandagvoormiddag. Kunsthandel – Galerij Alinia, Hondstraat 44 te Poperinge. 057 33 67 69 - www.alinia.be

De kunstenaar is aanwezig op 10 april en 15 mei, telkens van 15.00 u tot 18.00u.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.