Je was erbij > Overzicht

Thijs Hemeryck is opnieuw vertrokken naar Haïti - Koekelare - 17/04/2004

Verrast door Koekelaarse solidariteit

Koekelarenaar Thijs Hemeryck (27) woonachtig in de Swytswal 2c keerde op donderdag 8 april terug naar Haïti alwaar hij samen met zijn Canadese vrouw werkzaam is in een basisgezondheidsproject van de Franse intergouvermentele organisatie Inter Aide! Van de parochie Koekelare ontving Thijs 1752 euro die hij zal gebruiken voor de aankoop van boeken voor het dorpsschooltje van Medor, de aanleg van een weg en materiaal voor gezondheidszorg.

Midden februari zat Thijs Hemeryck nog geblokkeerd in de Haitiaanse hoofdstad Port-au-Prince naar aanleiding van de perikelen en de opstand tegen de nu ondertussen verbannen president Jean-Bertrand Aristide. Thijs Hemeryck vertelt:„De algemene economische toestand onder deze president ging zodanig achteruit dat het tot een ware volksopstand kwam. De positie van Aristide en zijn entourage werd hierdoor volledig onhoudbaar. Uiteindelijk heb ik samen met mijn vrouw moeten vertrekken omdat de rebellengroepering dichter bij de hoofdstad kwam. De gewapende huurlingen van Aristide trokken met de dag gewelddadiger door de stad. Ik heb toen samen met mijn vrouw gekozen voor onze eigen veiligheid en heb een vliegtuig genomen naar de Dominicaanse republiek. Voor we vetrokken hebben we er voor gezorgd dat ons basisgezondheidsproject in het bergdorpje Medor kon verder werken zonder onze lijfelijke aanwezigheid. We hebben enkele lokale medewerkers gebriefd over ons vertrek en zij verzorgden ondertussen de werking en de globale coördinatie van ons centrum en dit op een zelfstandige wijze. Dat houdt in dat de lokale gezondheidspost is blijven functioneren voor de zone van 17 000 inwoners die een gebied van 32 km2 voorstelt waarin wij werkten,” zegt Thijs Hemeryck.

Ter gelegenheid van de vastenactie heeft de parochiale raad beslist om de opbrengst van ons sober maal te schenken aan de mensen in de zone waar Thijs werkzaam is. Thijs:”Het gaat om een bedrag van 1752 euro waarmee ik gedeeltelijk boeken zal aankopen voor het lokale dorpsschooltje, maar ook materiaal voor de gezondheidspost. Daarnaast zal dit bedrag ook gebruikt worden voor de financiering van de aanleg van een weg vanuit Medor naar Lasource. De aanleg van deze weg zal geen probleem vormen. Vooraleer ik ben vetrokken uit Haïti organiseerde de boerenorganisatie nog een werkdag met meer dan 200 vrijwilligers die zich van ’s morgens tot ’s avonds hebben ingezet voor de aanleg van deze weg. Als deze weg gerealiseerd is, zullen de boeren gemakkelijker hun producten aan de man kunnen brengen. Ze realiseren zich dit nu ook. Ze zullen zo veel makkelijker handel kunnen drijven met de nabijgelegen stadjes zoals Petite Riviére de l’Artibonite, Desarmes en Pont Santé, want zo zullen er vrachtwagens tot bij ons dorpje kunnen kopen. Ik was zeer aangenaam verrast door de spontane solidariteitsactie die in Koekelare is tot stand gekomen. Ik wil echt iedereen bedanken voor de steun die we goed kunnen gebruiken,” aldus Thijs Hemeryck.

Thijs Hemeryck:”Ik ben zeer aangenaam verrast door de solidariteit die ik in onze gemeente kon ervaren.”

Foto's en info Andy Vermaut.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.