Je was erbij > Overzicht

Metjes Kerremesse: het 2e volksfeest in de St. Pieterswijk in De Panne - 06-07/09/2003

Vorig jaar organiseerde het Bewonersplatform St. Pieterswijk De Panne een eerste Volksfeest. In tegenstelling tot de eerste editie, kwam er deze keer aanzienlijk minder regen aan te pas. Het programma voor het Volksfeest op zaterdag 6 en zondag 7 september, was tot in de nok gevuld en werd georganiseerd onder de titel 'Metjes Kerremesse'. Zoals die titel doet vermoeden, werd de St. Pieterswijk in een kleedje 'uit de tijd van toen' gestoken, en was er volksvertier zoals de grootmoeders het nog hebben gekend.

Het begon zaterdag met een gezinsfietstocht vanuit de wijk naar Beauvoorde. De 50 fietslustigen peddelden aan een gezapig tempo; dat zowel de jongste als de oudste fietsers toeliet probleemloos te volgen. Zowel op de fiets als op de bestemming, Hof Ter Daele in Beauvoorde, werden de lachspieren op de proef gesteld. Het verdict klonk dan ook unaniem; deze fietstocht was een schot in de roos, en is zeker voor herhaling vatbaar. Met deze fietstocht was het startschot voor het wijkfeest gegeven, en ook zaterdagavond was er een activiteit die op wieltjes verliep: de poëzienocturne. Momenteel is de St. Pieterswijk in toepasselijke poëzie gehuld (nog een initiatief van het bewonersplatform, in samenwerking met de Toeristische en Technische Dienst van De Panne). Bij schemerdonker trokken opnieuw een 50-tal mensen aan de kerk, voor een tocht, hetzij met de fiets, met de rollerskates, al huppelend of al slenterend de wijk in. De gedichten werden met bezieling voorgedragen. De aanwezigen waren enthousiast over het sfeervol initiatief, dat doorspekt was van muziekstukjes en andere verrassingen.

Zondag was de bewonersploeg al vroeg uit de veren om de voorbereidingen voor die dag te treffen. Tegen de start van de misviering was alles in gereedheid gebracht voor de rest van het Volksfeest. De mis stond trouwens helemaal in het teken van de wijk, waarbij een aantal buurtbewoners en kinderen uit de wijk een sleutelrol speelden. Na de mis werd een kakelvers monument op het kerkplein onthuld door Burgemeester Willy Vanheste: het ankermonument, ter ere van de vissersgemeenschap. Verder in het teken van de vissersgemeenschap, hield de nieuwe eigenares van één van de weinige resterende vissershuisjes in De Panne, opendeur. Sabine Dumortier en haar moeder, kochten vorig jaar het vissershuisje in de Adinkerkelaan, met de bedoeling het in de oorspronkelijke staat te herstellen, en dit uitsluitend met recyclagemateriaal. Dat de werken een flink eind opgeschoten zijn, maar dat er evenzeer nog een lange weg af te leggen is, konden de bezoekers met eigen ogen vaststellen.

Over de middag was er de gelegenheid tot een aperitief, en Fluppe van Café Le Pavillon Belge, had per gezin uit de wijk twee gratis consumpties voorzien. Onder muzikale begeleiding van Koninklijke Harmonie St. Cecilia uit Leisele, stroomden de aperitieven nog vlotter door de keel. Ook de kerktoren werd opnieuw opengesteld, en kon op heel wat kijklustige wijkbewoners rekenen. Na de middag bleek dat Volksspelen nog steeds een groot publiek weten te boeien. Ook de huifkar die in de wijk rondreed, zat bij elk ritje weer afgeladen vol. Daarnaast was er in de bunker in de wijk weer een fraaie tentoonstelling 'patchwork en naaimachines', uit de collecties van een aantal buurtbewoners.

Eén van de smaakmakers van het volksfeest was het wagenspel in de wijk, dat gespeeld werd voor én door inwoners van de wijk. Zes amateurs kregen algauw het talrijk opgekomen publiek op hun hand, met het toneelstuk 'Leentje uit het Hemelrijk', dat zich afspeelt in het begin van de vorige eeuw.
Daarna was het aanschuiven geblazen voor de barbecue, onder muzikale begeleiding van Robert Bogaert op accordeon.

Het werd opnieuw een daverend Volksfeest, waarbij twee bedenkingen circuleren: 'de afwezigen hadden weer eens ongelijk', en 'Het volksfeest is voor herhaling vatbaar'. Tot volgend jaar dus.

Tekst: Björn Pollentier - Foto's: Will Vansteene

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.