Je was erbij > Overzicht > HOME

Maand van het Bos in het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels - oktober 2003 - 02/11/2003

Gedurende de maand oktober 03 werd de 25ste editie van de Week van het Bos georganiseerd door de Vereniging voor Bos in Vlaanderen vzw en Aminal, afdeling Bos & Groen. Het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels (Heuvelland, Ieper, Mesen, Poperinge en Zonnebeke) is - samen met het Brugse Ommeland - de bosrijkste streek van West-Vlaanderen. Daarom besloot het Regionaal Landschap om van oktober 2003 een Maand van het Bos te maken, met in elke (beboste) gemeente een eigen Week van het Bos.

Boris, een bostrol uit Noorwegen, verwelkomde groot en klein in onze bossen.Onze Maand van het Bos startte op zondag 05 oktober in Kemmel. Er was een Belevingstocht (georganiseerd door de gemeente Heuvelland), waar straffe verhalen een wandeling op en rond de Kemmelberg kruidden.

Wim Marichal nam ons ook mee op een wandeling doorheen (een deel van) het Provinciaal Domein De Kemmeelberg, waar veel aandacht werd besteed aan het beheer van het Domein.Wie het iets avontuurlijker wou, kon een zoektocht maken, met kompas en wegbeschrijving.

Het tweede week-end (11 & 12 oktober) waren we te gast in de Canadabossen (Poperinge/Vleteren). Op zaterdag 11 oktober hielden groot en klein, onder het deskundige oog van de Cel Milieu van de stad Poperinge een 'grote schoonmaak' in het Canadabos.

Zondagnamiddag 12 oktober was voor de 'wandelaars die iets meer' wilden. Boswacht Pierre Hubau en natuurgidsen Marleen Rubben en Wally Dequidt, namen elk een groep wandelaars onder hun hoede, en op enkele plaatsen stonden 'specialisten', die een bepaald aspect van het bos nader uitlegden.Zo was er een kennismaking met het boeiende leven van de Rode Bosmier, door Jurgen Loones,

met de geschiedenis - door Jean-Pierre Devos - van de Sixtusbossen, ook in WO I (kerkhof Dozighembos) en de resten van een lanceerinstallatie van de VI (Canadabos)Beheerswerken met Jimmy, een bospaard werd ons uit de doeken gedaan door Jean-Pierre Vandeburie,In de Canadabossen en omgeving komen reeën voor. Vincent Demyttenaere liet ons kennis maken met hun biotoop en hun leven.De tocht werd besloten met een andere, geheimzinnige, bewoner van het Bos: de paddestoelen. Boswachter Eric Malfait maakte ons er wegwijs in.

Daarnaast hadden de bezoeker ook de gelegenheid om de tentoonstelling 'BosInhoud' te bezoeken en een kleine tentoonstelling met 'bos-kunst' gemaakt door kinderen, en was er een fototentoonstelling met werken van Wally Dequidt, Christine Warlop, Huan Tetaert en Erik Malfait.Het derde week-end (19 oktober) waren we te gast in Zonnebeke, meer bepaald in Zandvoorde en het Zandvoordebos. Zondagvoormiddag (19 oktober) leerde boswachter en amateur (natuur)fotograaf Erik Malfait, ons enkele kneepje van het vak.Na een theoretische inleiding, toonde Erik in het bos hoe het echt moet, en … hij kreeg al vlug navolging.In een heksengemeente, mag een heksen- en trollentocht voor groot en klein zeker niet ontbreken. Natuurgids Renata Bruggeman, nam die taak op zich.Lieven Stubbe en Filip Boury namen ons mee doorheen het Groenenburg en en Zandvoordebos. Niet alleen maakten we kennis met het bos, vernamen we meer over het beheer en de toekomst van de bossen, maar konden we ook genieten van enkele mooie paddestoelen, waaronder deze vliegenzwam.Ook in Zandvoorbos was er een kompastocht uitgestippeld, en konden de mensen de tentoonstelling bezoeken. En de Maand van het Bos eindigde met het Galgebos, in het week-end van 25 - 26 oktober. Zaterdag 25 oktober konden de liefhebbers kennis maken met de geschiedenis van het Galgebos en omgeving, en dit in gezelschap van Guido Tack (auteur van de Bossen van Vlaanderen) en boswachter Pierre Hubau.

Op zondag 26 oktober, was er opnieuw een kompastocht, en onder leiding van Pierre Hubau en Lieven Stubbe trokken we ontdekkingstocht doorheen het Galgebos,.Jean-Piere Vandeburie gaf nogmaals een demonstratie gaf met Jimmy,en Christine Warlop, natuurgids en herboriste, liet de mensen kennis maken met en proeven van bosproducten.Daarnaast was er een scholenprogramma uitgewerkt, waar leerlingen uit het lager onderwijs, op ludieke manier, hun kennis over het bos en de bosbewoners konden aanscherpen: van kompastocht, over een bezoek aan de tentoonstelling, papierscheppen, tot boswandelingen en nog veel meer …in het Groenenburgbos…

en terug bij het vertrekpunt

kompastocht in Kemmelin het Galgebosde tentoonstelling in het Kruitmagazijn in Ieper

papierscheppen in 't Gapertje in Kemmel

een trotse klas met hun zelf geschept papier

tentoonstelling in het bezoekerscentrum De Bergen in Kemmel

bij de wensboom in het Galgebos: leerlingen hangen hun wensen voor het bos aan een boom.

Met dank aan het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels voor de info en aan Wally Dequidt (foto's opruimactie Canadabos), Guido Quaghebeur (foto's papierscheppen), Juan Tetart (foto Rode Bosmieren) en Luk Dombrecht (de andere foto's) voor de foto's.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.