Je was erbij > Overzicht

Vlamertinge - Gymnasten op stage in Riga (Letland) - 21-31/07/2003

Van 21 tot 31 juli 2003 trokken 51 leden van Turnkring Vlamertinge per bus naar de Letlandse hoofdstad Riga. Anderen opteerden voor het vliegtuig. Bedoeling van de reis was een 10 daagse turnstage onder leiding van de plaatselijke coaches. De begeleidende ouders en bestuursleden hebben genoten van de heerlijke stranden, maar ook de gymnasten hebben buiten de trainingsuren de kans gekregen om Riga te bewonderen !

Els Vanhaute : Reeds jaren hebben we contact met Ilona Yarans. Zij is een Letse choreografe - ex wereldkampioene acro - die een drietal keer per jaar naar onze club komt om de grond- en balkoefeningen van onze meisjes wat bij te schaven. En zo groeide het contact. Tijdens de nieuwjaarsreceptie 2002 beloofde het bestuur haar dat we eens naar Riga zouden komen en zo ging de bal aan het rollen. Binnen de club hadden we een nieuw " Riga bestuur" opgericht en de organisatie liep dus naast de dagelijkse werking van de club. Ook financieel kwam de clubkassa voor niets tussen. Wel werden speciale Riga activiteiten (kaarting en fuif) georganiseerd om de kostprijs wat de minderen.

In Riga verzorgden de plaatselijke coaches de dagelijkse trainingen. Voor de meisjes werd er vooral gevraagd naar de hulp van Ilona en naar coaches die technisch zeer sterk staan aan de damesbarre ! Dit is het moeilijkste toestel bij de meisjes en sommige van mijn gymnasten hadden de kracht om ginder extra moeilijkheden aan te leren, dus daar moesten we van profiteren. En voor een coach is het tevens een must om de laatste technieken bij te schaven, dus ook voor ons was dit een uiterst leerrijke stage. De jongens hebben samengewerkt met Arthur & Bratisla (alom gekend in het turnmilieu daar zij de coaches zijn van de Olympische kampioen IgorVihrovs) ! Het was niet enkel de Vlamertingse gymnast Bram Louwije (Belgisch kampioen bij de pupillen-C) die daar turnde maar samen met enkele topgymnasten uit topsport en studie Gent waren zij dagelijks minimum 3 uren in Letse handen. Ook Bram zijn coach, Marc Naert, heeft het één en ander kunnen bijleren.

De stage is een unieke ervaring geworden. De thuisblijvende ouders en onze supporters kregen dagelijks verslag dat ze konden volgen op de website: www.turnkringvlamertinge.be. Onze secretaris Fons Decoster stond dagelijks met mij in contact en alzo kon hij de website mooi up to date houden. Ook tijdens de terugreis konden de ouders onze route meevolgen. Wij stuurden regelmatig een smsje naar Fons en hij plaatste het onmiddellijk op de website ! Een technisch snufje die op heel wat positieve reacties mocht rekenen ! Wie alles nog eens wil nalezen kan nog steeds op onze site terecht !

Tekst en foto's Els Vanhaute

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.