Je was erbij > Overzicht > HOME

Toekomst voor Poperingse hop - Poperinge - 19/12/2003

Biodynamics biedt Poperingse hoppeboeren kans op toekomst

“Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Er is over de Poperingse hoppesector al heel wat gepraat, maar dit was anders: helder, concreet en to the point. De bal ligt nu in het kamp van de hoppeboeren. Wees echter maar gerust dat we deze reuzenkans zullen grijpen.”

Deze uitspraak van één van de vele aanwezige hoppeboeren vat de sfeer vrijdagavond uitstekend samen. Op vraag van sp.a - gemeenteraadslid Jurgen Vanlerberghe waren Francis Maes, gedelegeerd bestuurder van het Oostende bedrijf Biodynamics, professor De Keukeleire en zijn rechterhand Arne Heyerick (beiden Universiteit Gent) en vice-premier Johan Vande Lanotte naar Gasthof De Kring afgezakt om aan de Poperingse landbouwers een toekomstplan voor de sector te presenteren.

Hoe sceptisch sommigen waren bij de aanvang van de voorstelling, zo enthousiast waren ze nadien. De vooruitzichten zijn dan ook schitterend: afnamemogelijkheden voor het volledige areaal, meerjarige contracten, goede prijzen en als toetje een aantal belangrijke investeringen.

Kern van het verhaal is het voedingssupplement Menohop, bedoeld om de kwalijke effecten van de menopauze op de levenskwaliteit van de vrouwen in kwestie te verlichten. De actieve bestanddelen van dit product zijn hopeïne, het sterkste oestrogeen in de natuur, en xanthohumol, een preventief product tegen kanker. Beide stoffen haalt men uit hoppe dankzij een revolutionair procédé.

Menohop werd half november gelanceerd. Het product schoot meteen als een raket naar absolute top-verkoopcijfers. Nu bovendien alsmaar meer bewijzen op tafel komen dat de traditionele hormonentherapie vele extra risico’s met zich meebrengt, zal er aan deze explosieve groei bovendien wellicht niet snel een eind komen.

Basisfilosofie van Biodynamics is daarenboven dat het bedrijf hun producten wil controleren van bodem tot verpakking. Ze zijn dus vragende partij voor productie in eigen streek. Vermits de basisproducten van Menohop enkel in Poperinge geteeld worden, is dit voor de plaatselijk hoppeboeren zeer goed nieuws.

Bovendien gaat het om zeer belangrijke hoeveelheden. Voor de productie van 1 ton Menohop is maar liefst 23 ton hoppe nodig. Gelet op de grote groeimogelijkheden op zowel de Belgische als de Europese markt, verwacht Biodynamics dat het binnen enkele jaren de volledige Poperingse hopoogst zal nodig hebben.

De firma wil ook op een duurzame manier samenwerken met de Poperingse landbouwers. Dit betekent langlopende contracten – iets waarvoor de landbouwers al jaren vragende partij zijn – en uiteraard ook leefbare prijzen. Gedaan dus met het fenomeen dat Poperingse hoppe verkocht wordt aan de helft van de productieprijs.

Als klapper op de vuurpijl heeft Dhr Maes ook nog aangekondigd dat hij mogelijks op zeer korte termijn een nieuwe pelleterie gaat bouwen in Poperinge. Dit moet de boeren de kans geven hun hoppe onmiddellijk na het drogen te verwerken, zodat er geen kwaliteitsverlies meer optreedt.

Biodynamics heeft evenwel ook een tweetal eisen. Ten eerste wil het bedrijf enkel samenwerken met die bedrijven dat kwaliteit kunnen garanderen. Het allerbelangrijkste is dat de betrokken boeren zich inschrijven in het kwaliteitszorgsysteem van het provinciaal onderzoekscentrum te Beitem. Een aantal landbouwers waren hier reeds voorzichtig mee begonnen. Wie de boot niet wil missen moet dit nu dan ook versneld doen!

De tweede eis is dat de boeren zich verenigen in één coöperatieve, in plaats van de onduidelijke situatie zoals ze op vandaag bestaat met twee coöperatieven en een overkoepelende vzw. Francis Maes heeft gemeenteraadslid Jurgen Vanlerberghe gevraagd om dit te coördineren en in goede banen te leiden.

Samen met het stadsbestuur en de werkgroep hoppe wil Vanlerberghe de koe nu snel bij de horens vatten. Hij stelt bovendien ook een scherpe dead-line: uterlijk half februari moet de nieuwe structuur op poten staan. Pas als dit in orde is, kan er gesproken worden over contracten.

Vanlerberghe heeft er goede hoop op dat het deze keer wel in orde komt met de Popringse hoppesector: “De wil is, zeker bij de jonge landbouwers, duidelijk aanwezig. We moeten nu snel het verleden achter ons laten en alle neuzen in dezelfde richting krijgen. Als halve buitenstaander heb ik het grote voordeel dat ik de zaken voldoende objectief kan bekijken om tot een oplossing te komen. Bovendien heb ik na vandaag wellicht voldoende autoriteit om op beslissende momenten de knoop te kunnen doorhakken. Dat ik hierbij kan rekenen op de kennis van de professor De Keukeleire en het ondernemerschap van Francis Maes is uiteraard zeer mooi meegenomen”, besluit Vanlerberghe.

Bijkomende inlichtingen: Jurgen Vanlerberghe – 0476/26.58.25

Tekst: Jurgen Vanlerberghe - Foto's: Luc Dewulf.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.