Je was erbij > Overzicht

Volksfeest St Pieterswijk De Panne (8/09/2002)

In de St. Pieterswijk wordt tijdlang na datum nog vaak teruggedacht aan de vergadering met al de bewoners en het Schepencollege in het Gemeentehuis in oktober afgelopen jaar, de Nieuwjaarsreceptie en de opening van het bunkerpark in juni. Ook nu zit de kans erin dat het Volksfeest veelbesproken zal blijven in de komende maanden. Het Bewonersplatform 'Woonkern St. Pieterswijk De Panne" blikt tevreden terug op het ambitieus opgevatte Volksfeest van 8 september 2002. De regen die op bepaalde momenten met bakken uit de hemel kwam vallen, kon de pret niet bederven.

Misviering en aperitief

Voor elk wat wils op dit volksfeest. Zo was er de misviering die samen met Ziekenzorg werd ingericht (in het kader van de Nationale ziekendag). Thema van deze misviering was "Geen muren tussen buren" en een aantal wijkbewoners hadden hun beste beentje voorgezet om dit thema in een originele uitvoering naar voor te brengen. Dit gebeurde samen met een aantal kinderen die onder leiding van de Kindernevendienst de viering een jeugdig tintje meegaven. 'Een prachtige mis', zo klonk het achteraf unaniem. Deze slotsom werd versterkt door het aperitief dat erg vlot leek binnen te vloeien. De fanfare had wegens harde regenval postgevat onder de twee partytentjes die aanvankelijk bedoeld waren om een dak te bieden aan de bezoekers. Het leek getelefoneerd, maar bij het buitenkomen uit de kerk hielden de hemelsluizen het plotseling voor bekeken en kwam er zelfs een zon tevoorschijn. De stemming werd erg vrolijk en de sangriaglazen werden geheven in een toost op de wijk. De plaatselijke cafébaas van Le Pavillon Belge bewees de wijk gunstig gezind te zijn door het schenken van een gratis aperitief aan alle buurtbewoners. Ook broodjeszaak The Crunch deed 's middags gouden zaken.

Volksspelen of waterspelletjes?

De Volksspelen brachten de bewoners van de St. Pieterswijk weer terug naar Grootmoeders' tijd. Wat grootmoeder toen deed als de regen met bakken uit de hemel kwam vallen, daar hadden we het raden naar. De hemelsluizen waren de ordeverstoorder en pretbederver van dienst. We lieten het echter niet aan ons hart komen, na de zwaarste buien werden de spelen terug van onder het plastiek gehaald, kwamen we van onder de paraplu als schildpadden uit hun schelp en pikten we de draad weer op. De fanfare van Leisele deed vele nieuwsgierige bewoners het kopje buiten steken om eens een paar volkssporten uit te proberen (om dan te besluiten dat het toch niet zo gemakkelijk is als het eruitziet). Het bewonersplatform moet het met weinig middelen zien te rooien en daarom werd voor de volkssporten beroep gedaan op buurtbewoner André Six, volkssportkenner bij uitstek. Hij knutselde eigenhandig een mannetjesspel, een kegelspel en ringsteek-constructies in elkaar. Na de regenbui was er zonneschijn op de gelaten van de kinderen én volwassenen die hun kunnen beproefden in de spelen. Een andere publiekslieveling is de bunker in de wijk. Daar werd de blikken-dozencollectie (meer dan 1.000 exemplaren) van buurtbewoonster Francine Calcoen fel gesmaakt.

Barbecue zet de mensen samen aan tafel

Twee gerenommeerde muzikanten uit de wijk zorgen voor muzikale animatie tijdens de BBQ 's avonds : Jor Arend en Véronique Vanneuville

Sfeer op BBQ die in Texasfeer was opgebouwd

Een detail van de 316 (!) aanwezige wijkbewoners

De brandweer tekende voor de verrassingsact waarbij ze een auto stapsgewijs tot een wrak omtoverden om zo de inzittende te bevrijden. Een mooi schouwspel. Toen kregen de meeste bezoekers al te kampen met een hongergevoel. Gelukkig bood de barbecue hierop een afdoend antwoord. 300 hongerigen spijzen leek geen gemakkelijke klus, maar barman Fluppe van Le Pavillon Belge had ervoor gezorgd dat er een heerlijk aperitief was, zodat niet iedereen tegelijk in het rijtje zou gaan aanschuiven. In groten getale genoten de mensen van het lekkere vlees op de tonen van wijkmuzikant Jo Arend en zijn gelegenheidszangeres. Na de barbecue werden de bewoners onder zachte dwang buitengeborsteld richting Pavillon Belge, waar een slotfuif losbarste. Het Bewonersplatform had dan nog wel eventjes de handen vol met de opkuis en het fatsoeneren van de sporthal, maar nadien kon er toch nog getoost worden op de geslaagde organisatie van het Volksfeest. Het Bewonersplatform kan tevreden zijn, en heeft plannen om binnenkort van wal te steken met nieuwe initiatieven die het leven in de buurt (nog) aangenamer moeten maken.

Info en foto's afkomstig van Björn Pollentier (SOW Diksmuide) en Will Vansteene

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.