Je was erbij > Overzicht

Allerheligen in de Westhoek - 01/11/2001

Allerheiligen in de Westhoek - 01/11/2001

In deze periode van Allerheiligen en Allerzielen herdenken we onze overleden familieleden met een bezoek aan het kerkhof en een bloemetje op hun graf. Hieronder een uitgebreide fotoreportage van een bezoek aan een aantal begraafplaatsen in onze mooie Westhoek.

We beginnen met de Allerheiligenwens van pastoor Luc Coene uit Woumen :In deze periode van Allerheiligen en Allerzielen herdenken we onze overleden familieleden met een bezoek aan het kerkhof en een bloemetje op hun graf. Hieronder een uitgebreide fotoreportage van een bezoek aan een aantal begraafplaatsen in onze mooie Westhoek.

We starten ons bezoek in Mesen, de Sint-Niklaasparochie.

Vanuit Mesen gaat het naar Geluveld, deelgemeente van Zonnebeke. Het kerkhof is er gelegen achter de Sint-Margarethakerk en is beschut door een bomenrij.


Vanuit Geluveld trekken we richting Bikschote, de kleine deelgemeente van Langemark-Poelkapelle. Het kerhof is er gelegen rondom de Sint-Andreaskerk.

Bloemenpracht aan het columbarium.

Allerheiligen en Allerzielen zijn momenten waarop we in familie onze overleden familieleden herdenken.

Gemeenschappelijk graf van de zusters van Maria te Bikschote.

Vanuit Bikschote trekken we verder naar het hart van de Westhoek en het mooie dorpje Merkem, deelgemeente van Houthulst. Het volledig ommuurde kerkhof ligt rondom de Sint-Bavokerk.


Vanuit Merkem gaat het richting het landelijke Noordschote, deelgemeente van Lo-Reninge. Het kerkhof ligt er rondom de Sint-Barnabaskerk.

Onze Westhoek telt enorm mooie dorpjes. De begraafplaatsen ademen er een rust uit die bij deze mooie en zonnige Allerheiligendag tenvolle tot zijn recht komt.

Vanuit Noordschote gaat het richting Reninge. Ook hier ligt het kerkhof volledig rondom de kerk, in dit geval de Sint-Rictrudiskerk.

Kruisbeelden en graven heb je in alle mogelijke kleuren en groottes. Een prachtig voorbeeld vind je op dit kerkhof.

Vanuit Reninge trekken we richting Lo. Het volledig ommuurde kerkhof ligt aan de voet van de prachtig gerestaureerde Sint-Pieterskerk. Deze kerk herbergt heel wat waardevolle kunstschatten.

Veel onze begraafplaatsen zijn zeer oud en zijn nog vaak gelegen rondom de kerk. Je vindt er pareltjes van architectuur, zoals hieronder de centrale ingang tot het kerkhof van Lo.

Vanuit Lo gaat het verder noordwaarts richting Hoogstade, deelgemeente van Alveringem. Het kerkhof ligt ook hier volledig rond de kerk, in dit geval de Sint-Lambertuskerk.

De linkeringang en rechteringang van het kerkhof gebeuren via ijzeren toegangsdeuren. De merkwaardige architectuur van veel van de begraafplaatsen in de Westhoek kwam eerder dit jaar uitgebreid aan bod in de thematische route "Hoven van Eerbied".
We sluiten ons bezoek af met het kerkhof van Woesten, gelegen rondom de Sint-Rictrudiskerk.

Een van de vele gietijzeren kruisen die je op vele begraafplaatsen in de Westhoek kunt vinden. Ook na al die jaren zijn deze overledenen nog niet vergeten.

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.