Je was erbij > Overzicht

Tentoonstelling Franse kunstenaars - Sint-Idesbald - 17/08/2001

Van vrijdag 10 augustus t.e.m. woensdag 22 augustus loopt er in de Keunekapel (H. Christiaenslaan 40, Sint-Idesbald) een tentoonstelling met werk van de Franse kunstenaars Patrick Vernet, Xavier Geneau en Bernard Kowalak.

In de lijn van zijn middelbare en hogere studies specialiseerde Patrick Vernet (St.-Amand-Les-Eaux, Fr.) zich verder in de graveerkunst, wat uiteindelijk ook het onderwerp van zijn kunstwerken wordt. Zijn werk is dan ook een uiting van de technische mogelijkheden van graveerkunst. Hij was winnaar van o.a. Le Grand Prix de Gravure de la Ville de Bayeux (1981), Prix de la Galerie Storme à Lille (1983) en 2ième Prix Internationale de la Gravure IDEMEDIA de Paris (1987).

Xavier Geneau (Rijsel, Fr.) is leraar beeldende kunsten aan de gemeentelijke kunstacademie van Denain. Zijn installaties dienen door de toeschouwer frontaal, op de muren, bekeken te worden. Zijn werken worden aan de muur opgehangen en proberen de ruimte te omvatten als in een schilderij. Omgekeerd krijgt de toeschouwer het idee zelf deel uit te maken van dit kunstwerk, precies omdat het kunstwerk de toeschouwer een plaats aanduidt in de ruimte waar het werk tentoongesteld wordt.

Het idee van een omkadering, van een toeschouwer en van de plaats van de tentoonstelling, deze individuele elementen geplaatst ten opzichte van het hout, vormen de basis van het werk van Xavier Geneau.

De structuur en de anatomie van het geschaafde, gesneden en gladgemaakte hout geeft in elk werk aanleiding tot het in scène plaatsen van de ontlede en beperkte werkelijkheid.

Werken van deze kunstenaar werden reeds op diverse locaties in Frankrijk, Spanje en België tentoongesteld.

Bernard Kowalak (Anzin, Fr.) poogt met zijn werk een bewerking te maken van de kunstgeschiedenis, waaruit hij tal van elementen of afbeeldingen haalt. Het kunstwerk wordt verwezenlijkt door de kadrering en de persoonlijke interpretatie ervan, een verbrokkelde visie met enkel de betekenisvolle of emotionele onderdelen.

Collages van oude en hedendaagse voorstellingen/afbeeldingen worden verwerkt. Hij poogt een band te smeden tussen de geschiedenis van de mensheid en onze dagdagelijkse realiteit, die zich manifesteert in de tegenstellingen van leven en dood, in alle dubbelzinnigheden die een wezen creëren zoals ruimte en leegte…

Steeds terugkerende elementen in zijn doeken zijn de spiraal van de tijd, de passie, het ingebeelde… Ook kenmerkend zijn kleur, materiaal, afbeeldingen…, genomen uit of verwijzend naar de primitieve samenleving, die uiteindelijk verwijst naar de gemeenschappelijke wortels van ons bestaan.

De tentoonstelling is elke dag vrij toegankelijk van 15 tot 18 uur.

Organisatie: Werkgroep Kunst in Baaldje i.s.m. de dienst Cultuur Koksijde.

Info: dienst Cultuur Koksijde (tel. 058/53.29.99) of bij Raymond Van Duüren (tel. 058/51.30.50).

Ook jouw informatie is hier welkom, zolang het maar betrekking heeft op (een aspect van) de Westhoek.

Enkele voorbeelden:

  • Jullie voeren een protestactie voor meer fietspaden in uw gemeente
  • Jullie bedrijf hield een opendeurdag
  • Jullie vereniging organiseert een groot evenement
  • Je grootmoeder wordt 100 jaar
  • Je huwt
  • Je ouders vieren hun huwelijksjubileum
  • Julle krijgen een kindje of een tweeling
  • ...

Foto's en een korte begeleidende tekst kun je steeds doorsturen naar info@westhoek.be

Technische vereisten:

  • foto's: apart doorsturen in gif- of jpg-formaat (max. 400 pixels breed)
  • tekst : in je mailbericht of een Word-document

Foto's en teksten die niet voldoen aan deze voorwaarden zullen systematisch geweigerd worden.